Aile sorunlarının önlenmesinde aile içi iletişimin etkisi
The effect of family communication in preventing family problems
- Tez No: 979170
- Danışmanlar: PROF. YUSUF GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile danışmanlığı, Aile içi iletişim, Aile sorunları, Family, Family counseling, Family communicatin, Family problems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumun temel taşı olan aile sistemi, sağlam bir devlet yapısı ve sağlıklı bir toplum için hayati öneme sahiptir. Ailenin dinamik doğası gereği, zaman içerisinde değişen sorunların çözümünde, temelinde yatan iletişime yeterli önemin verilmemesi, sunulan çözümleri yetersiz kılmaktadır. Zayıflayan aile içi iletişim; özellikle eşler arasında yabancılaşmaya, duygusal mesafenin artmasına ve çeşitli aile içi sorunlara yol açarak aile birliğini zedelemektedir. Bu nedenle, aile içi iletişimin rolü kritik bir öneme sahiptir. Alanyazın, aile sorunlarının çözümünde aile içi iletişimi doğrudan inceleyen kapsamlı çalışmalar ve bu konuyu ölçen geçerli araçlar açısından eksiklikler barındırmaktadır. Bu eksiklikten yola çıkarak, bu çalışmanın temel amacı, sağlıklı bir toplumsal yapının temel direği olan ailenin sorunlarını önlemede aile içi iletişimin rolünü ve etkisini incelemek, aynı zamanda eşler arasındaki iletişim biçimini ölçen bir ölçek geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma deseniyle sosyo-demografik ve evlilik özellikleri, aile içi sorunlara ve iletişime dair sorular kullanılmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile fark analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen çalışma sonucunda, aile içi sorunlar ile aile içi iletişim arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgular; eşlerin birbirlerini duygusal olarak desteklemesinin, güvene dayalı ve açık/şeffaf iletişim kurmasının aile sorunlarını azaltıcı, çatışma dinamiklerini önleyici ve çözümleyici bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular doğrultusunda“Eşler Arası İletişim Ölçeği”geliştirilmiş ve sağlıklı iletişimin aile danışmanlığı hizmetleriyle desteklenmesinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The family system, as the cornerstone of society, holds vital importance for a strong state structure and a healthy community. Due to the dynamic nature of the family, failing to give sufficient importance to communication—especially in addressing evolving problems over time—renders proposed solutions inadequate. Weakening intra-family communication, particularly between spouses, leads to alienation, increased emotional distance, and various domestic issues, thereby undermining family unity. Therefore, the role of communication within the family holds critical importance. The literature reveals significant gaps in comprehensive studies that directly examine intra-family communication in resolving family problems, as well as in the availability of valid tools to measure this concept. Based on this gap, the primary aim of this study is to investigate the role and impact of intra-family communication in preventing problems within the family, which is the cornerstone of a healthy social structure, and to develop a scale to measure communication styles between spouses. To achieve this aim, a quantitative research design was adopted, incorporating questions related to socio-demographic and marital characteristics, family-related problems, and communication. The collected data were analyzed using descriptive statistics, exploratory and confirmatory factor analyses, and difference analyses. The study found a significant relationship between family problems and intra-family communication. Findings indicate that emotional support between spouses and communication based on trust and transparency reduce family problems and prevent or resolve conflict dynamics. Based on these results, the“Spousal Communication Scale”was developed, and the importance of supporting healthy communication through family counseling services was emphasized.