Erken evlilik yapmış kadınların evlilik deneyimleri ve erken evliliklerin önlenmesine ilişkin düşünceleri: Şırnak ili örneği
Marriage experiences of early marriage women and their opinions on prevention of early marriages: The case of Şırnak province
- Tez No: 770550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Erken Evlilik, Çocuk Gelin, Sosyal Hizmet, Early Marriage, Child Bride, Social Work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Erken evlilik yapmış kadınların evlilik deneyimleri ve erken evliliklerinin önlenmesine ilişkin düşüncelerinin incelendiği bu araştırma Şırnak ili merkezi, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde 18 yaşından önce evlilik yapmış 10 kadın ile yürütülmüştür. Araştırmada verilerin toplanabilmesi için nitel araştırma yöntemiyle geliştirilen yarı yapılandırılmış, derinlemesine görüşme formu kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi ve yorumlanmasında araştırmada elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma soruları ile ilgili temalar oluşturulmuştur. Belirlenen temalar çerçevesinde tematik analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulgularında katılımcıların en küçüğü 12 yaşında ve en büyüğü ise 17 yaşında evlilik yaşamıştır. Araştırmanın yapıldığı zamanda katılımcıların en küçüğünün 19, en büyüğünün ise 51 yaşında olması, bu evliliklerinin en az üç nesil devam ettiğini göstermektedir. Erken yaşta evlilik yapmış kadınların evlilik deneyimleri incelendiğinde aile baskısı, zorunluluk ve kendi isteği ile evlenen kadınlar öne çıkmaktadır. Bölgedeki töre ve aşiret olgularının etkisi, eski dönemlerdeki baskınlığını yitirmiş olmasına rağmen bölgedeki aşiret sisteminin toplum üzerindeki etkisi halen devam etmektedir. Erken yaşta evlenmiş kadınların iletişim, aile içi şiddet, karar verme, söz sahipliği, maddi kararlar, çocuk bakımı vb. birçok konuda sorunlar yaşadıkları, bu sorunların çözümü konusunda psikososyal destek ve danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duydukları anlaşılmaktadır. Yaşanan sorunlar karşısında resmi kurumlardan yardım almayı düşünen kadınlar mevcut olsa da henüz istenen seviyede değildir. Görüşülen kadınların tamamı erken yaşta evliliğe ilişkin olumsuz bir tavır sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
This research, which examines the marriage experiences of early married women and their thoughts on preventing early marriage, was conducted with 10 women who were married before the age of 18 in the province of Şırnak, Cizre, İdil and Silopi districts. In order to collect the data in the research, a semi-structured, in-depth interview form developed with the qualitative research method was used. In the analysis and interpretation of qualitative data, the data obtained in the research were analyzed using the MAXQDA program. Themes related to the research questions were created. It was subjected to thematic analysis within the framework of the determined themes. According to the findings of the study, the youngest of the participants was 12 years old and the oldest was 17 years old. The fact that the youngest of the participants was 19 years old and the oldest 51 years old at the time of the research shows that these marriages lasted for at least three generations. When the marriage experiences of women who married at an early age are examined, women who get married voluntarily, family pressure, and necessity come to the fore. Although the influence of the customs and tribes in the region has lost its dominance in the past, the influence of the tribal system on the society still continues. Communication, domestic violence, decision making, voice, financial decisions, child care, etc. It is understood that they have problems in many issues and they need psychosocial support and counseling services to solve these problems. Although there are women who are considering getting help from official institutions in the face of the problems experienced, they are not at the desired level yet. All of the interviewed women had a negative attitude towards early marriage.