The impact of narcissistic leadership on employee performance: The moderating role of employee loyalty
Narsisistik liderliğin çalışan performansı üzerindeki etkisi: Çalışan sadakatinin düzenleyici rolü
- Tez No: 979174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Narsistik Liderlik, Çalışan Sadakati, Çalışan Performansı, Düzenleyici Rol, Karanlık Liderlik, Narcissistic Leadership, Employee Loyalty, Employee Performance, Moderating Role, Dark Leadership
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, narsistik liderliğin altı alt boyutunun—otorite, kendine yeterlilik, üstünlük, teşhircilik, sömürücülük ve hak iddia etme—çalışan performansını yordayıp yordayamayacağını ve bu ilişkide çalışan sadakatinin düzenleyici (moderatör) işlevini araştırmaktadır. Anket, yüksek güç mesafesine sahip bir kültürde (İran) yalnızca bir kamu sektörü kurumunun çalışanları üzerinde uygulanmıştır. Kullanılan ölçekler arasında narsistik liderlik boyutları için NPI-16, çalışan performansı için geçerli bir ölçek ve sadakat ölçeği bulunmaktadır. IBM SPSS Statistics 26'da yapılan analizler betimsel istatistikler ve normallik incelemeleri, güvenirlik, açımlayıcı faktör analizi ve alt boyut düzeyinde çoklu regresyonları; ayrıca moderasyonu test etmek için sadakat × alt boyut etkileşim terimlerini içermektedir. Bulgular, narsistik liderliğe alt boyut yaklaşımını desteklemekte ve performans üzerindeki etkilerin tek tip değil, seçici olduğunu göstermektedir. Üstünlük, performansla olumlu ilişkiye sahip tek faktördür; otorite, kendine yeterlilik, teşhircilik, sömürücülük ve hak iddia etme anlamlı değildir. Tüm sadakat × alt boyut etkileşimleri anlamsız çıkmıştır, bu da sadakatin bu ilişkileri düzenlemediğini ortaya koymaktadır. Ancak sadakatin, tüm modellerde performansla doğrudan olumlu ilişkisi bulunmaktadır. Sonuçlar bir arada değerlendirildiğinde, narsisizmin tek bir yapı olarak ele alınmaması gerektiğini ve araştırmacıların, yüksek güç mesafesine sahip kamu sektörü bağlamlarında lider etkilerini öngörürken lider özelliklerini alt boyutlarına ayırmaları gerektiğini göstermektedir. Sınırlılıklar arasında yalnızca tek bir kurumdan örneklem alınması, öz-bildirim ve kesitsel veri kullanımı yer almaktadır. Gelecek araştırmalar, boylamsal ve çok kaynaklı tasarımlar kullanarak bilgi paylaşımı, ses iklimi gibi mekanizmaları ve görev belirsizliği, değişim yoğunluğu gibi sınır koşullarını inceleyebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates whether the six subdimensions of narcissistic leadership – authority, self-sufficiency, superiority, exhibitionism, exploitativeness, and entitlement – can predict employee performance as well as the moderating function of employee loyalty in this relationship. This survey was conducted on the employees of only one public sector organization in high power distant culture (Iran). Measures that were used included the NPI-16 for narcissistic leadership facets, a validated measure of employee performance, and a loyalty scale. Analysis in IBM SPSS Statistics 26 included descriptives and normality inspections, reliability, exploratory factor analysis, and subdimension level multiple regressions, with loyalty × subdimension interaction terms to examine moderation. The findings lend support to a subdimension approach to narcissistic leadership, demonstrating that performance effects are not uniform, but selective. Superiority is the only factor that has a positive association to performance, and authority, self-sufficiency, exhibitionism exploitativeness, and entitlement is not significant. All loyalty × subdimension interaction effects are non-significant, revealing that loyalty does not moderate these relations. But loyalty has a direct positive relationship with performance across models. Together, the results suggest that narcissism should not be treated as a single construct and that researchers should disaggregate leader traits when predicting the effects of leaders in high power-distance public sector contexts. Limitations are sampling from only a single organization and self-report and cross-sectional data. Future research may investigate mechanisms (e.g., information sharing, voice climate) and boundary conditions (e.g., task uncertainty, change intensity) using longitudinal, multi-source designs.