Paul H. Hirst'ün din ve ahlak eğitimi ile ilgili görüşleri
Paul H. Hirst's views on religious and moral education
- Tez No: 979238
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Din, Education and Training, Philosophy, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahlak eğitimi, Analitik felsefe, Din eğitimi, Eğitim felsefesi, Moral education, Analytical philosophy, Religious education, Education philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Analitik eğitim felsefesi (AEF) perspektifinin paradigmatik bir örneğini teşkil eden bu doktora tezi, ülkemizde din ve ahlak eğitiminin felsefi temellendirilmesine yönelik daha kapsamlı çalışmalara duyulan ihtiyaçtan hareketle hazırlanmıştır. Araştırmanın temel iddiası, ülkemizdeki eğitim anlayışlarında süregelen“felsefesizlik”probleminin, din ve ahlak eğitimine ilişkin yaklaşımlarda da belirgin biçimde kendisini hissettirdiği ve bu nedenle, alternatif bakış açıları çerçevesinde, felsefi temellendirmelere duyulan gereksinimin arttığı yönündedir. Dolayısıyla çalışma, söz konusu probleme analitik eğitim felsefesi perspektifinden çözüm önerileri sunmayı ve analitik geleneğin önemli temsilcilerinden olan Paul Heywood Hirst'ün din ve ahlak eğitimini felsefi bir zeminde nasıl temellendirdiğini ortaya koyarak ulusal literatürdeki boşluğu doldurmaya katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Nitel bir araştırma örneği olan çalışma, deskriptif bir desende yürütülmüştür. Çalışmanın bulguları, analitik eğitim felsefesi bakış açısının, din ve ahlak eğitimini temellendirme çalışmalarının tüm boyutlarında etkin bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Çalışma, din ve ahlak eğitimine ilişkin bütüncül bir bakış açısı kazandırması, çok yönlü düşünmeyi ve kuramsal bilgi üretimini geliştirmesi açısından önem taşımaktadır. Ayrıca, analitik gelenekte din ve ahlak eğitiminin felsefi temellerinin nasıl inşa edildiğini ortaya koyması, eğitim sahasında teori ile pratik arasındaki tutarlılığın nasıl tesis edilebileceğini göstermesi ve din-ahlak-eğitim bağlantısının sağlam bir zeminde tesis edilmesine yönelik analitik perspektiften çözüm önerileri getirmesi bakımından özgün bir bakış açısı ve gerekçelendirme örneği sunmaktadır. Sonuç olarak, din ve ahlak eğitiminin felsefi olarak temellendirilmesine ilişkin kuramsal bir çerçeve ortaya koyan bu çalışmada, din ve ahlak eğitiminin felsefi zeminde nasıl gerekçelendirildiği ve bu gerekçelendirmelerin din ve ahlak eğitimi anlayışlarına nasıl yön verdiği gösterilmiştir. Ayrıca, özellikle din eğitimine yön veren temel varsayım ve kabullerin gerekçelendirilerek alanın eğitimsel olarak nasıl dönüştüğü de araştırmada gözler önüne serilmiştir. Bu yönleriyle çalışmanın, alan yazınında yeni tartışmalara zemin hazırlayacağı ve ileride yapılacak farklı araştırmalara kavramsal ve kuramsal bir dayanak sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Constituting a paradigmatic example of the analytic philosophy of education (APE) perspective, this doctoral dissertation has been prepared based on the need for more comprehensive studies on the philosophical foundation of religious and moral education in Türkiye. The central argument of the research is that the prevalent“lack of philosophy”problem in Turkish educational approaches is also clearly apparent in the approaches to religious and moral education. Thus, this situation highlights the necessity for philosophical justifications within alternative frameworks. Accordingly, the study aims to contribute to filling the gap in the national academic literature by offering solutions to the aforementioned problem from the perspective of the APE and by revealing how Paul Heywood Hirst, one of the important representatives of the analytical tradition, philosophically grounded religious and moral education. The study was conducted as qualitative research using a descriptive design. The study's findings reveal that the viewpoint of APE can be effectively employed in all dimensions of grounding religious and moral education. The study is significant in that it provides a holistic perspective on religious and moral education, fosters multifaceted thinking, and contributes to the development of theoretical knowledge. Furthermore, the study presents a novel perspective and a model of justification by revealing how the philosophical foundations of religious and moral education have been constructed within the analytic tradition, by demonstrating how consistency between theory and practice can be established in the field of education, and by offering solutions from an analytical perspective for grounding the religion–morality–education nexus on a solid basis. To sum up, this study establishes a theoretical framework for the philosophical foundation of religious and moral education, demonstrating how religious and moral education has been philosophically justified and how these justifications have shaped understandings of religious and moral education. Moreover, the study makes explicit how the justification of the basic assumptions and presuppositions that underpin particularly religious education has served as a driving force in reshaping the field from an educational standpoint. In this respect, the study is expected to pave the way for new discussions in the academic literature and provide a conceptual and theoretical basis for future research.