Sağlık ve eğitim vakıflarının sosyal medya kullanımlarının karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of social media usage of health and education foundations: In the context of social marketing
- Tez No: 979279
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ÇEVİK ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Örgütleri, Vakıflar, Sosyal Medya, Instagram, Sosyal Pazarlama, Civil Society Organizations, Foundations, Social Media, Instagram, Social Marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren sağlık ve eğitim alanlarındaki öncü vakıfların, sosyal pazarlama stratejilerini Instagram platformuna nasıl yansıttıklarını karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Dijital çağda sivil toplum kuruluşları için stratejik bir iletişim aracı haline gelen sosyal medyanın, toplumsal fayda odaklı misyonların gerçekleştirilmesindeki rolü giderek artmaktadır. Bu bağlamda araştırma, sağlık alanından Kızılay ve LÖSEV ile eğitim alanından Darüşşafaka ve Türk Eğitim Vakfı'nın (TEV) resmi Instagram hesaplarını inceleme nesnesi olarak belirlemiştir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden karşılaştırmalı durum çalışması benimsenmiş ve veri toplama tekniği olarak nitel içerik analizi kullanılmıştır. Belirlenen vakıfların 1 Ocak 2025 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında yaptığı Instagram paylaşımları; ana tema, içerik formatı, iletişim tonu, sosyal pazarlama taktiği ve görsel analiz kategorileri altında sistematik olarak kodlanmıştır. Elde edilen bulgular, sağlık ve eğitim vakıflarının sosyal pazarlama stratejilerinde anlamlı farklılıklar olduğunu göstermektedir. Sağlık vakıflarının iletişiminde“acil durum”,“hayat kurtarma”ve“duygusal hikâye anlatımı”temaları öne çıkarken; eğitim vakıflarının“geleceğe yatırım”,“başarı hikayeleri”ve“umut”temalarına odaklandığı tespit edilmiştir. Sosyal pazarlama taktikleri açısından, sağlık vakıflarının daha doğrudan ve aciliyet bildiren eyleme çağrı ifadeleri kullandığı, eğitim vakıflarının ise daha çok ilham verici ve uzun vadeli desteğe teşvik eden bir dil benimsediği görülmüştür. Bu sonuçlar, faaliyet gösterilen alanın doğasının, sivil toplum kuruluşlarının dijital iletişim stratejilerini ve sosyal pazarlama yaklaşımlarını temelden şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively analyze how leading health and education foundations in Turkey reflect their social marketing strategies on the Instagram platform. In the digital age, the role of social media, which has become a strategic communication tool for non-governmental organizations, is increasingly important in fulfilling missions focused on social benefit. In this context, the research designates the official Instagram accounts of Kızılay and LÖSEV from the health sector, and Darüşşafaka and the Turkish Education Foundation (TEV) from the education sector as its objects of study. The study adopts a comparative case study design, one of the qualitative research methods, and uses qualitative content analysis as the data collection technique. The Instagram posts made by the selected foundations between January 1, 2025, and June 30, 2025, were systematically coded under the categories of main theme, content format, communication tone, social marketing tactic, and visual analysis. The findings indicate significant differences in the social marketing strategies of health and education foundations. While themes of“emergency”,“saving lives”and“emotional storytelling”are prominent in the communication of health foundations, it was determined that education foundations focus on themes of“investment in the future”,“success stories”and“hope”. In terms of social marketing tactics, it was observed that health foundations use more direct and urgent calls to action, whereas education foundations adopt a more inspirational language that encourages long-term support. These results reveal that the nature of the field of activity fundamentally shapes the digital communication strategies and social marketing approaches of non-governmental organizations.