Üniversite öğrencilerinde bağımlılık prevalansı ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of the prevalence of addiction and related factors in university students
  1. Tez No: 979278
  2. Yazar: BURAK ELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA KARADENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, Davranışsal bağımlılık, Madde bağımlılığı, Oyun bağımlılığı, Teknolojik bağımlılık, Alcohol dependents, Behavioral addiction, Drug addiction, Game addiction, Technological dependence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin bağımlılık prevalansları ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı-kesitsel türde gerçekleştirilen bu araştırma Gümüşhane Üniversitesi'nde 1 658 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, Alkol Kullanım Bozukluklarını Tanıma Testi, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği-Kısa Formu, Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi Türkçe Formu ve Sosyal Medya Kullanım Bozukluğu Ölçeği-Türkçe Formu kullanılarak online form ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız gruplarda t testi, ANOVA Varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve Lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin alkol bağımlılığı, internet oyun oynama bağımlılığı, internet bağımlılığı, kumar bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı riskleri arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu araştırmada bağımlılık türleri arasında güçlü ilişkiler olduğu ve bağımlılıkların birbirini etkilediği tespit edilmiştir. Üniversitede meslek yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerde alkol kullanım bozukluğu riski puanları, fakültede öğrenim gören öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin bağımlılık davranışları açısından risk altında oldukları ve özellikle sosyal medya ile tütün kullanımının en önemli bağımlılık alanları olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre tek bir bağımlılık alanına odaklanmanın bağımlılıklar ile mücadelede yeterli olmayacağı, bütüncül bir yaklaşımla tüm bağımlılık türlerini kapsayan önleme ve müdahale programlarının birlikte yürütülmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the prevalence of addiction and associated factors among university students. This descriptive, cross-sectional, correlational study was conducted at Gümüşhane University with the participation of 1 658 students. Data were collected online using the Sociodemographic Information Form, Alcohol Use Disorders Identification Test, Internet Gaming Disorder Scale-Short Form, Young Internet Addiction Test-Short Form, South Oaks Gambling Screening Test Turkish Form, and Social Media Use Disorder Scale-Turkish Form. Descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA analysis of variance, Pearson correlation analysis, and linear regression analysis were used to analyze the data. Significant correlations have been identified between university students' risks for alcohol addiction, internet gaming addiction, internet addiction, gambling addiction, and social media addiction. Alcohol use disorder risk scores were found to be significantly higher in students studying at a vocational school at the university than in students studying at a faculty. This study found that there are strong correlations between addiction types, and that addictions influence each other. It was determined that university students are at risk for addictive behaviors, with social media and tobacco use being the most significant addiction areas. According to the results obtained, it is suggested that focusing on a single addiction area will not be sufficient in the fight against addictions, and that prevention and intervention programs covering all types of addiction should be carried out together with a holistic approach.