Bilgisayarlı tomografide ölçülen psoas kası indekslerinin subklinik ve aşikar Cushing sendromu ayrımındaki rolü
The role of psoas muscle indices measured on computed tomography in the differentiation of subclinical and overt Cushing's syndrome
  1. Tez No: 979290
  2. Yazar: ESRA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN İMRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Cushing sendromu, MACS, Psoas kas indeksi, Hiperkortizolemi, Sarkopeni, Bilgisayarlı tomografi, Cushing's syndrome, MACS, Psoas muscle index, Hypercortisolism, Sarcopenia, Computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aşikâr Cushing ve MACS sendromu tanılı hastalarda bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinden elde edilen psoas kas indeksi (PMI) ve abdominal yağ doku parametrelerinin hiperkortizolemi ile ilişkisini değerlendirmek ve bu parametrelerin Cushing sendromu tanı ve şiddet ayrımında potansiyel belirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Yöntem: 2011–2025 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde izlenen 106 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar; 25 aşikâr Cushing sendromu, 25 MACS sendromu ve 56 nonfonksiyone adenom olgusu olmak üzere üç gruba ayrıldı. BT görüntülerinden L4 vertebra düzeyinde psoas kas alanı, psoas kas dansitesi, subkutan ve intraabdominal yağ kalınlıkları ölçülerek PMI hesaplandı. Veriler Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U, Spearman korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Kadın hastalarda aşikâr Cushing ve MACS grupları arasında psoas kas indeksi, total psoas kas alanı ve subkutan yağ kalınlığı açısından anlamlı fark saptandı (p=0.024, p=0.022 ve p=0.007). Hiperkortizolemisi olan olgularda PMI, LPMA ve TPMA değerleri ile kortizol düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı korelasyon bulundu. 1 mg DST sonrası serum kortizol düzeyi ile PMI arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki tespit edildi (p<0.05). Kadın hastalarda 1 mg DST'deki her 1 µg/dL'lik artış PMI'de yaklaşık 0.63 cm²/m²'lik azalma (p=0.009), erkek hastalarda ise 2.7 cm²/m²'lik azalma ile ilişkili olup bu ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.035). Sonuç: Çalışmamız, psoas kas indeksi ve subkutan yağ kalınlığı gibi radyolojik parametrelerin hiperkortizolemi şiddetiyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle PMI'nin Cushing sendromunun tanısı ve klinik şiddetinin değerlendirilmesinde yararlı, objektif bir gösterge olabileceği düşünülmektedir. Bu ilişkinin daha geniş örneklemli prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between psoas muscle index (PMI) and abdominal fat tissue parameters obtained from computed tomography (CT) images with hypercortisolism in patients diagnosed with overt Cushing's syndrome and MACS, and to investigate the potential utility of these parameters as indicators for the diagnosis and severity assessment of Cushing's syndrome. Methods: A total of 106 patients followed at Marmara University School of Medicine, Pendik Training and Research Hospital between 2011 and 2025 were retrospectively analyzed. Patients were divided into three groups: 25 with overt Cushing's syndrome, 25 with MACS syndrome, and 56 with non-functioning adrenal adenoma. Psoas muscle area, psoas muscle density, subcutaneous and intra-abdominal fat thickness were measured at the level of the L4 vertebra from CT images, and PMI was calculated. Data were analyzed using Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U, Spearman correlation, and regression analyses. Results: In female patients, significant differences were observed between overt Cushing and MACS groups in terms of psoas muscle index, total psoas muscle area, and subcutaneous fat thickness (p=0.024, p=0.022, and p=0.007, respectively). Among patients with hypercortisolism, PMI, LPMA, and TPMA values were negatively correlated with cortisol levels. A statistically significant negative correlation was detected between post–1 mg DST serum cortisol levels and PMI (p<0.05). In female patients, each 1 µg/dL increase in cortisol after the 1 mg DST was associated with an approximately 0.63 cm²/m² decrease in PMI (p=0.009), while in male patients, a 2.7 cm²/m² decrease was observed, which was also statistically significant (p=0.035). Conclusion: Our study demonstrates that radiological parameters such as psoas muscle index and subcutaneous fat thickness are associated with the severity of hypercortisolism. Particularly, PMI may serve as a useful and objective indicator for the diagnosis and clinical severity assessment of Cushing's syndrome. Further prospective studies with larger sample sizes are warranted to confirm these findings.