Hemşirelerin bakım planlarında kullandıkları tanıların NANDA-I taksonomisine uygunluğu
The compatibility of nursing diagnoses used in nurses' care plans with the NANDA-I taxonomy
- Tez No: 979298
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENGÜN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelik teşhisi, Nursing, Nursing diagnosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma kliniklerde hemşirelerin belirlediği hemşirelik tanılarının NANDA-I taksonomisinde yer alan hemşirelik tanılarına uygunluğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, retrospektif olarak, Haziran 2024 ve Eylül 2024 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi ve Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışan toplam 510 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen devlet hastanelerinde hemşirelik tanıları elektronik bilgi sistemleri üzerinden kaydedilmekte, üniversite hastanesinde ise hemşirelik tanılarının kaydı manuel olarak yapılmaktadır. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan hemşire tanıtım formu ve hemşirelik tanılarının NANDA-I uygunluğunu değerlendirme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde ki-kare ve yüzde-frekans testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dört hastaneden toplamda 510 hemşire katılmış ve 1706 hastanın bakım planından bilgiler dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 33,8±9,0 olup %84,1'i kadındır. Araştırma kapsamında incelenen bakım planlarındaki hastaların yaş ortalaması 54,3±21,9 olup %46,7'si kadındır. Hemşirelerin en sık kullandıkları hemşirelik tanısının Güvenlik/Koruma alanında bulunan enfeksiyon riski olduğu belirlenmiştir. Kliniklerde toplanan verilerde toplamda 19 farklı hemşirelik tanısı kullanıldığı ve 13 tanesinin tanı etiketinin NANDA-I terminolojisine uygun olduğu, bu tanıların hiçbirinin tanımlayıcı özelliği ve ilişkili/risk faktörünün bulunmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin yaşı, çalışma yılı ve çalıştığı hastane ile hemşirelik tanılarını belirlemede zorlanma durumları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada hemşirelerin kliniklerde 19 hemşirelik tanısı kullandığı ve bunların sadece 13'ünün tanı etiketinin NANDA-I taksonomisine uygun olduğu ve hiçbirinin tanımlayıcı özellik ve ilişkili/risk faktörünün olmadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the compatibility of nursing diagnoses identified by nurses in clinical settings with the nursing diagnoses listed in the NANDA-I taxonomy. Material and Methods: This retrospective study was conducted between June 2024 and September 2024 with a total of 510 nurses working at Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital, Aydın State Hospital, Aydın Atatürk State Hospital, and Aydın Maternity and Child Diseases Hospital. Nursing diagnoses are recorded via electronic information systems in the participating state hospitals, while they are recorded manually in the university hospital. Data were collected using a nurse identification form and a NANDA-I compliance assessment form developed by the researchers. Chi-square and percentage-frequency tests were used in data analysis. Results: A total of 510 nurses from four hospitals participated in the study, and information was included from the care plans of 1,706 patients. The mean age of the participating nurses was 33.8±9.0, and 84.1% were female. The mean age of the patients in the care plans examined in the study was 54.3±21.9, and 46.7% were female. The most frequently used nursing diagnosis by the nurses was infection risk in the Security/Protection area. A total of 19 different nursing diagnoses were used in the data collected in the clinics, and 13 of these diagnoses were labeled according to NANDA-I terminology. None of these diagnoses had any defining characteristics or associated/risk factors. A significant difference was found between the nurses' age, years of practice, and hospital they worked in and their difficulty in identifying nursing diagnoses. Conclusion: In this study, it was found that nurses used 19 nursing diagnoses in clinical settings; however, only 13 of these diagnoses matched the NANDA-I taxonomy label, and none included defining characteristics or related/risk factors.