Farklı PV panel teknolojilerinde yönelim açısının elektriksel performansa etkisi
The effect of tilt angle on the electrical performance of different PV panel technologies
  1. Tez No: 979327
  2. Yazar: HUSSEIN AHMED HUSSEIN MASHRAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KAYFECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Panel verimliliği, Yerleşim açısı, Yön, Karşılaştırma, Solar energy, Panel efficiency, Tilt angle, Orientation, Comparison
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güneş enerjisi, insanlığın enerji gereksinimlerini karşılamada son derece büyük bir potansiyele sahiptir. Yapılan hesaplamalara göre, güneşin yalnızca bir saatlik sürede Dünya'ya ulaştırdığı enerji miktarı, insanlığın bir yıllık toplam enerji tüketimine eşdeğerdir. Ancak bu potansiyele rağmen, güneş enerjisinin mevcut kullanım oranı oldukça sınırlı düzeydedir ve enerji üretiminde hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı kalınmaktadır. Öte yandan, ticari güneş fotovoltaik (PV) hücreleri yaklaşık %22,5 oranında enerji dönüşüm verimliliğine ulaşabilmektedir. Ancak panellerde gölgeleme, sıcaklık, yerleşim yönü ve açısı, kirlenme vb. birçok faktör verimi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada, verimi etkileyen önemli parametrelerden olan panel yerleşim açısının ve yönünün panel verimine etkisinin belirlenmesi amacıyla, güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan üç farklı fotovoltaik panel teknolojisi olan Monokristal, PERC ve half cut güneş panellerinin elektriksel verimleri deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada kullanılan paneller hem yatay hem de 25° eğimli olacak şekilde konumlandırılmış, ardından her biri doğu-batı doğrultusunda 30'ar derecelik açılarla döndürülerek çeşitli yönelim senaryoları oluşturulmuştur. Bu test düzeni sayesinde, farklı açılarda ve yönlerde çalışan panellerin performans verileri gerçek zamanlı olarak izlenmiş ve değerlendirilmiştir. Ölçümlerde panel sıcaklığı, yön, eğim açısının panel gücü ve verimine etkisi deneysel olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Solar energy possesses immense potential to meet the growing energy demands of humanity. According to calculations, the amount of energy the Earth receives from the sun in just one hour is equivalent to the total annual energy consumption of the entire world. Despite this vast potential, the current utilization rate of solar energy remains limited, and global energy production still heavily relies on fossil fuels. On the other hand, commercial photovoltaic (PV) cells have achieved energy conversion efficiencies of up to approximately 22.5%. However, factors such as shading, temperature, panel orientation and tilt angle, and surface contamination significantly affect the performance of solar panels. This study aims to experimentally investigate the effect of one of the critical parameters influencing panel efficiency the installation angle on the electrical performance of solar panels. For this purpose, three different photovoltaic panel technologies commonly used in solar energy systems monocrystalline, PERC, and Half-Cut panels were examined under real conditions. In the experimental setup, the panels were positioned in both horizontal and 25° tilted configurations. Each panel was then rotated in 30° intervals between east and west directions to simulate various orientation scenarios. Through this testing arrangement, real-time performance data of the panels under different angles and orientations were collected and analyzed. In addition to power output, the effect of panel temperature, orientation, and tilt angle on power generation and overall efficiency was determined experimentally. The results of this study provide valuable insights into how panel placement and technology selection can influence the overall performance of solar energy systems.