Bağımsızlık sonrası Bahreyn'de edebî çevre
Literary environment in post-independence Bahrain
- Tez No: 979356
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Bahreyn, Kısa hikayeler, Roman, Tiyatro, Şiir, Arabian literature, Bahrain, Short stories, Novel, Theatre, Poem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Körfez ülkeleri arasında yer alan ve 15 Ağustos 1971 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Bahreyn; matbaa, eğitim faaliyetleri, basın, kütüphane, ilmî, edebî ve dinî cemiyetler gibi edebî hayatı yönlendiren etkenler sayesinde edebiyat alanında modern bir kimliğe sahip olmuştur. Bu modernleşme sürecini şiir, kısa hikâye, roman ve tiyatro gibi türler üzerinden geçiren Bahreyn edebiyatı, bu edebî türlere merak duyan şahsiyetlerin ortaya koydukları örnekler sayesinde Körfez ülkeleri arasında kayda değer bir konum elde etmiştir. Ülkemizde modern Bahreyn edebiyatını bu denli kapsamlı bir şekilde ele alan herhangi bir doktora tezinin bulunmaması, bu çalışmanın kaleme alınmasında rol oynayan en önemli etkendir. Şöyle ki bu doktora tezinde Bahreyn, coğrafi, tarihî, dinî, ticari, etnik ve demografik yönlerden incelenmiş; ülkedeki edebî hayatı yönlendiren etkenlere dair bilgiler verilmiş ve yine Bahreyn'deki edebî faaliyetler ile önde gelen temsilcilerine değinilmiştir. Özetle bu çalışma, Bahreyn edebiyatının hızlı bir modernleşme süreci geçirdiği ve bunun da edebî türlerin sistemleşme aşamalarını hızlandırdığı sonuçlarına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Bahrain, one of the Gulf countries, which declared its independence on August 15, 1971, has developed a modern literary identity through various influences shaping its literary life such as printing press, educational activities, press, libraries, scientific, literary, and religious societies. Bahraini literature, which underwent its process of modernization through genres such as poetry, the short story, the novel and theatre, has secured a significant position among the Gulf countries, owing to the contributions of individuals who demonstrated a profound interest in these literary genres. The absence of any doctoral thesis in our country that addresses modern Bahraini literature in such a comprehensive manner constitutes the primary factor behind the writing of this study. In this doctoral thesis, Bahrain is examined from geographical, historical, religious, commercial, ethnic, and demographic perspectives. Otherwise this thesis elucidates the key factors influencing the development of the country's literary life, and analyzes the principal literary activities and leading figures that have shaped the Bahraini literary space. In summary, this study concludes that Bahraini literature has undergone a rapid process of modernization, which in turn has accelerated the institutionalization of various literary genres.