Beden felsefesi perspektifinden filmlerin göstergebilimle analizi beden ve beden'in maskeleri
Semiotical analysis of movies from the perspective of body philosophy the body and the masks of the body
- Tez No: 979357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERCESTE GÜLÇİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, Felsefe, Feminist kuram, Gösterge bilim, Mekansal algı, Peirce, Charles, Body, Philosophy, Feminist theory, Semiotics, Spatial perception, Peirce, Charles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Beden, insanın dünyadaki varoluşunun hem somut hem de dolaysız alanıdır. Doğanın bir parçası olarak hem biyolojik hem de kültürel ve tarihsel kodlarla biçimlenen beden; öznenin deneyim alanı, kimliğin oluşum mekânı ve toplumsal süreçlerin taşıyıcısıdır. Felsefi düşüncede beden, kimliğini arayan öznenin kendini anlamlandırma sürecinde hem bireysel hem de toplumsal bir oluş olarak değerlendirilir. Bu bağlamda beden, yalnızca biyolojik bir yapı değil, aynı zamanda öznenin dünyayla kurduğu ontolojik ve fenomenolojik ilişkilerin merkezinde yer alan dinamik bir varoluş biçimidir. Sinemada beden, anlamın üretildiği güçlü bir temsil alanıdır. Görsel bir sanat dalı olarak sinema, bedenin kültürel, estetik ve toplumsal kodlar aracılığıyla çözümlenmesine olanak tanır. Bu tezde sinemada beden olgusu, Charles Sanders Peirce'in göstergebilimsel analizi aracılığıyla ele alınmıştır. Tezin ilk bölümünde feminist teori, toplumsal cinsiyet, teknoloji, biyopolitika ve transhümanizm bağlamlarında bedenin çok yönlü anlamları tartışılmıştır. İkinci bölümde beden ve mekân ilişkisi; üçüncü bölümde ise göstergebilimin tarihsel gelişimi ile Peirce'in kuramı incelenmiştir. Son bölümde Poor Things, Repulsion, The Skin I Live In, Memoirs of A Geisha ve The Pillow Book filmleri, Peirce'in göstergeleri üzerinden çözümlenerek bedene dair farklı temsil biçimleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The body represents both the concrete and immediate dimension of human existence. As a part of nature, it is shaped not only by biological factors but also by cultural and historical codes. It functions as the field of subjective experience, the locus of identity formation, and the medium through which social processes unfold. In philosophical discourse, the body is regarded as both an individual and collective construction, positioned at the intersection of self-knowledge and world experience. Thus, it should be understood not merely as a biological organism but as a dynamic mode of being that mediates the subject's ontological and phenomenological relations with the world. Cinema, as a visual art form, provides a powerful space where meanings of the body are produced and negotiated. Through its visual and narrative structures, cinema enables an exploration of the body's cultural, aesthetic, and social inscriptions. This thesis examines the representation of the body in cinema through the semiotic theory of Charles Sanders Peirce. The first chapter discusses the body's multiple dimensions within feminist theory, gender studies, technology, biopolitics, and transhumanism. The second chapter explores the relationship between body and space, while the third outlines the historical development of semiotics and Peirce's theoretical framework. In the final chapter, the films Poor Things, Repulsion, The Skin I Live In, Memoirs of A Geisha, and The Pillow Book are analyzed through Peirce's semiotic categories to reveal diverse forms of bodily representation in cinema.