Ortaokul öğrencilerinin vatandaşlık bilgi düzeyleriyle okuldaki demokratik davranış eğilimleri arasındaki ilişki
The relationship between citizenship knowledge levels in secondary school and democratic behavior training at school
  1. Tez No: 979355
  2. Yazar: ELA BEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, Secondary education students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin vatandaşlık bilgi düzeyleriyle okuldaki demokratik davranış eğilimleri arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem grubu 2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Tokat ili Zile ilçe merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 3 farklı okulda öğrenim gören 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinden tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 302 katılımcı ile oluşturulmuştur. Araştırmada,“Vatandaşlık Bilgisi Ölçeği”ve“Demokratik Davranış Eğilimi Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t-testi, Pearson korelasyon analizi ve regrasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonunda, ortaokul öğrencilerinin vatandaşlık bilgi düzeyleriyle okuldaki demokratik davranış eğilimleri arasında cinsiyet değişkeni dışında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Korelasyon analizi sonucuna göre, ortaokul öğrencilerinin vatandaşlık bilgisi düzeyleri ile okulda demokratik davranış eğilimi alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Bununla birlikte ortaokul öğrencilerinin vatandaşlık bilgisinin birey boyutunda okuldaki demokratik davranış eğilimlerini yordadığı sonucuna ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the relationship between middle school students' citizenship knowledge levels and their democratic behavior tendencies at school. The relational screening model, a type of quantitative research design, was used in the study. The sample group consisted of 302 participants selected through stratified sampling method from 5th, 6th, 7th, and 8th grade students studying in three different schools affiliated with the Ministry of National Education in the Zile district center of Tokat province during the spring semester of the 2024-2025 academic year. The“Civics Knowledge Scale”and“Democratic Behavior Tendency Scale”were used in the study. The obtained data were analyzed using SPSS. One-way analysis of variance (ANOVA), t-test, Pearson correlation analysis, and regression analysis were used in the data analysis. At the end of the study, it was concluded that there was no significant relationship between middle school students' citizenship knowledge levels and their democratic behavior tendencies at school, except for the gender variable. Correlation analysis revealed significant relationships between middle school students' civics knowledge levels and the sub- dimensions of their tendency toward democratic behavior at school. Furthermore, it was concluded that middle school students' civics knowledge predicted their tendency toward democratic behavior at school on an individual level.