Berrak hücreli renal hücreli karsinomlarda STAT3 ekspresyonunun önemi
Importance of STAT3 expression in clear cell renal cell carcinomas
- Tez No: 979406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Renal hücreli karsinom, Berrak hücreli renal hücreli karsinom, STAT3, Renal cell carcinoma, Clear cell renal cell carcinoma, STAT3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Berrak hücreli renal hücreli karsinom (BHRHK) olgularında p-STAT3 ekspresyon düzeylerinin ortalama sağkalım süresi, nüks, metastaz ve diğer klinik ve patolojik parametrelerle ilişkisi değerlendirilerek, bu belirtecin prognostik değerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2019-Aralık 2023 tarihleri arasında arşivimizden BHRHK tanısı almış 100 olgu retrospektif olarak incelendi. Olgulara ait tümör dokularında immünohistokimyasal olarak p-STAT3 ekspresyonu değerlendirildi. Nükleer boyanma derecesi ve yaygınlığına göre skorlanarak negatif, düşük, orta ve yüksek ekspresyon olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Ekspresyon düzeyleri, ortalama sağkalım süresi, metastaz, nüks ve diğer prognostik parametrelerle karşılaştırılarak istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Yüksek p-STAT3 ekspresyon düzeyleri, daha uzun ortalama sağkalım süresi ile ilişkili bulundu. Uzak metastaz gelişimi, tümör nekrozu ve DSÖ/ISUP nükleer derece ile p-STAT3 düzeyleri arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki dikkati çekti. Nüks ile p-STAT3 düzeyleri arasında doğrudan anlamlı bir ilişki saptanmamış olsa da, negatif yönlü bir korelasyon varlığı tespit edildi. Cinsiyet, tümör lokalizasyonu, fokalite, tümör çapı, sarkomatoid/rabdoid değişiklikler, tümör yayılımı ile ilgili parametreler, lenfatik ve/veya vasküler invazyon, patolojik ve klinik evre ile p-STAT3 düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: BHRHK olgularında p-STAT3 ekspresyonunun özellikle ortalama sağkalım süresi ve metastaz ile ilişkili bulunması, bu belirtecin hastaların prognozuna dair bir öngörü sağlayabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, p-STAT3 düzeyinin rutin histopatolojik değerlendirme süreçlerine entegre edilmesi, kötü prognozlu hastaların erkenden belirlenmesine ve hedefe yönelik yeni tedavi protokollerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the aim was to evaluate the relationship between p-STAT3 expression levels and overall survival time, recurrence, metastasis, as well as other clinical and pathological parameters in cases of clear cell renal cell carcinoma (ccRCC), in order to determine the prognostic value of this marker. Materials and Methods: A total of 100 cases diagnosed with clear cell renal cell carcinoma (ccRCC) between January 2019 and December 2023 were retrospectively reviewed from our archives. p-STAT3 expression in tumor tissues was evaluated immunohistochemically, and based on the degree and extent of nuclear staining, the cases were classified into four groups: negative, low, moderate, and high expression. Expression levels were statistically analyzed in relation to overall survival time, metastasis, recurrence, and other prognostic parameters. Results: High p-STAT3 expression levels were found to be associated with longer overall survival time. A significant inverse relationship was observed between p-STAT3 levels and the presence of distant metastasis, tumor necrosis, and WHO/ISUP nuclear grade. Although no statistically significant direct association was identified between recurrence and p-STAT3 levels, a negative correlation was detected. No significant relationship was found between p-STAT3 levels and gender, tumor location, focality, tumor size, sarcomatoid/rhabdoid changes, tumor spread parameters, lymphatic and/or vascular invasion, pathological and clinical stage. Conclusions: The association of p-STAT3 expression with overall survival time and metastasis in ccRCC cases suggests that this marker may provide predictive insight into patient prognosis. Therefore, integrating p-STAT3 levels into routine histopathological evaluations could contribute to the early identification of patients with poor prognosis and support the development of novel targeted treatment protocols.