Küçük hücreli dışı akciğer karsinomlu hastalarda klinik ve sağkalım göstergesi olarak biyokimyasal parametreler
Biochemical parameters as clinical and survival indicators in patients with non-small cell lung carcinoma
  1. Tez No: 979405
  2. Yazar: GÖKBERK GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZEL ERŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, HALP skoru, Prognostik biyobelirteçler, Cerrahi prognoz, Non-Small Cell Lung Cancer, HALP score, Prognostic biomarkers, Surgical prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) nedeniyle cerrahi rezeksiyon uygulanan hastalarda HALP (hemoglobin × albümin × lenfosit / trombosit), NLR (nötrofil/lenfosit oranı) ve PLR (trombosit/lenfosit oranı) skorlarının postoperatif komplikasyonlar, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışı, uzamış hastane kalış süresi ve mortalite ile olan prognostik ilişkisini değerlendirmek ve bu parametrelerin genel sağkalım (OS) üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 2018–Aralık 2024 tarihleri arasında histopatolojik olarak KHDAK tanısı almış ve cerrahi rezeksiyon uygulanmış 442 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Preoperatif hematolojik ve biyokimyasal verilerden HALP, NLR ve PLR skorları hesaplanmıştır. ROC eğrisi analiziyle cut-off değerleri belirlenmiş; çok değişkenli lojistik regresyon ile postoperatif mortalite, komplikasyon ve YBÜ yatışı arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ve Cox regresyon modeli ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Düşük HALP skoru ile yüksek NLR ve PLR değerleri; postoperatif mortalite ve YBÜ gereksinimi ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur (p<0.05). Bileşik skorun prediktif doğruluğu daha yüksek bulunmuştur. HALP skoru ile genel sağkalım arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: HALP, NLR ve PLR skorları, KHDAK'lı hastalarda cerrahi sonrası klinik sonuçları öngörmede kolay erişilebilir ve düşük maliyetli biyobelirteçlerdir. Bu parametrelerin kombine kullanımı, cerrahi öncesi risk sınıflamasını geliştirerek bireyselleştirilmiş hasta yönetimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the prognostic significance of the HALP (hemoglobin × albumin × lymphocyte / platelet), NLR (neutrophil-to-lymphocyte ratio), and PLR (platelet-to-lymphocyte ratio) indices in relation to postoperative complications, intensive care unit (ICU) admission, prolonged length of hospital stay, and mortality in patients undergoing surgical resection for non-small cell lung cancer (NSCLC). Additionally, their impact on overall survival (OS) was assessed. Materials and Methods: A retrospective cohort of 442 patients who underwent anatomical or non-anatomical resection for histologically confirmed Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) between January 2018 and December 2024 at Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul University-Cerrahpasa, was analyzed. Preoperative hematological and biochemical data were used to calculate HALP, NLR, and PLR scores. Cut-off values were determined using ROC curve analysis. Associations with postoperative outcomes were evaluated using multivariate logistic regression. Kaplan-Meier survival curves and Cox proportional hazards models were employed for survival analyses. Results: Lower HALP scores and elevated NLR and PLR were independently associated with increased postoperative mortality, ICU admission (p<0.05 for all). The combined prognostic score yielded superior predictive accuracy. HALP score showed a significant positive correlation with overall survival. Conclusion: HALP, NLR, and PLR are accessible and cost-effective biomarkers with substantial prognostic utility in NSCLC patients undergoing surgery. Their integration into preoperative risk stratification protocols may enhance outcome prediction and facilitate tailored perioperative management strategies.