Büllöz pemfigoid hastalarında HALP skorunun hastalık şiddeti ve eşlik eden hastalıklarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between HALP score, disease severity, and comorbidities in patients with bullous pemphigoid
- Tez No: 979431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN BİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Bullous Pemphigoid, BPDAI, HALP Score, Neutrophil-Lymphocyte Ratio (NLR)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Materyal ve Metot; Çalışma için Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 27.09.2024 tarih ve B.30.2.ATA.0.01.00/529 sayılı kararı ile onay alınmıştır. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bu çalışmada Atatürk üniversitesi araştırma hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği'nde Büllöz pemfigoid tanısı alan ve çalışmaya katılmayı kabul eden35hasta ve 46 kontrol dahil edilmiştir. Prospektif kesitsel bir çalışmadır. Bulgular; katılımcıların yaş ortalaması74,80±10,00 yıl olarak saptanmıştır. En sık görülen komorbidite hipertansiyon (%74,3) ve diyabet (%40) idi. Patoloji sonucu olarak büllöz pemfigoid ile uyum oranı %65,7 iken DİF pozitifliği %87,5 saptanmıştır. Hasta grubunda Anti BP180 pozitifliği %52,9 antiBP230 pozitifliği ise %17,6 saptanmıştır. BPDAİ ortalaması 40,5119,27 olup hastaların %57,1'i 20 ile 57 puan arasındadır. Hasta ve kontrol grubu arasında HALP skoru (p=0,001) ve NLR (p=0,001) yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Cinsiyet ve komorbiditeler yönünden NLR, BPDAİ ve HALP skor arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,005). BPDAİ ile NLR ve HALP skoru arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0,005). Sonuçlar; Sonuç olarak, çalışmamızda büllöz pemfigoid hastalarında HALP skorunun anlamlı şekilde düşük, NLR değerinin ise yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, her iki parametrenin de sistemik inflamasyonu yansıtan biyobelirteçler olarak klinik değerlendirmede kullanılabileceğini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler; Büllöz Pemfigoid, BPDAİ, HALP Skoru, Nötrofil Lenfosit Oranı,
Özet (Çeviri)
Materials and Methods:Approval for the study was obtained from the Clinical Research Ethics Committee of Atatürk University Faculty of Medicine (Decisionno: B.30.2.ATA.0.01.00/529, Date:27.09.2024).This is a prospective, descriptive, cross-sectional study. A total of 81 participants were included, consisting of 35 patients diagnosed with Bullous pemphigoid and 46 healthy controls, who were admitted to the Dermatology Department of Atatürk University Research Hospital and agreed to participate in the study. Results:The meanage of the participants was 74.80 ± 10.00 years. The most common comorbidities in the patient group were hypertension (74.3%) and diabetes mellitus (40%). Histopathological findings were consistent with bullous pemphigoid in 52.9% of patients, and direct immunofluorescence positivity was found in 87.5%. Anti-BP180 anti body positivity was observed in 52.9%, while Anti-BP230 positivity was seen in 17.6% of the patients. The mean BPDAI scorewas 40.51 ± 19.27, and 57.1% of patients had scores between 20 and 57. There was a statisticallysignificantdifferencebetweenpatientandcontrolgroups in terms of HALP score (p = 0.001) and NLR (p = 0.001). No statistically significant differences were observed in HALP, NLR, or BPDAI scores with respect to gender or comorbidity status (p > 0.005). Additionally, no significant correlation was found between BPDAI scores and either NLR or HALP values (p > 0.005). Conclusion:Inconclusion, our study demonstrated that patients with bullous pemphigoid had significantly lower HALP scores and higher NLR values compared to healthy controls. These findings suggest that both markers may reflect systemic inflammation and could serve as supportive biomarkers in the clinical evaluation of Bullous pemphigoid.