Hassasiyet tedavisinde kullanılan farklı ajanların dentin dokusunda oluşturdukları etkilerin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different agents used in sensitivity treatment on dentin tissue
  1. Tez No: 979441
  2. Yazar: TUĞBA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KÜÇÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin hassasiyet, biyofonksiyonel materyaller, kendiliğinden birleşen peptitler, Dentin sensitivity, biofunctional materials, self-assembling peptides
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hassasiyet tedavisinde kullanılan farklı ajanların dentin dokusunda oluşturdukları etkilerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada son 3 ay içinde çekilmiş 30 insan gömülü üçüncü molar dişi kullanıldı. Her bir diş örneği, meziodistal ve bukkolingual yönlerde, oklüzalden servikale doğru kesilerek dört eşit parçaya bölündü. Böylece bir kontrol grubu ve CurodontTM D'Senz, PRG Barrier Coat, CurodontTM Repair materyallerin uygulanacağı üç ayrı deney grubuna ayrıldı. Materyallerin dentin dokusu üzerine etkilerinin incelenebilmesi için, klinikteki dentin hassasiyeti modeline uygun olarak 120 adet dentin bloğu asitle muamele edilerek geçirgenlikleri artırıldı ve böylece hassasiyet simüle edildi. Tedavi protokollerinin uygulanmasını takiben numuneler bir gün boyunca yapay tükürük solüsyonunda bekletildi ve ardından yüzey sertlik değerleri, Vickers mikrosertlik ölçüm cihazı ile belirlendi (n=40) Dentin dokusunun elemental bileşimi SEM EDS ile belirlenirken, yüzey morfolojisi de taramalı elektron mikroskobu görüntüleri kullanılarak değerlendirildi (n=80). Konfokal lazer taramalı mikroskop kullanılarak, materyallerin penetrasyon derinlikleri ve lazer floresans yoğunluk değişimleri nicel olarak ölçüldü (n=40). İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilerek uygun istatistiksel testler uygulandı. Bulgular: Tedavi protokollerinin uygulanmasının ardından yapılan mikrosertlik ölçümlerinde, kontrol grubuna kıyasla tüm deney gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edildi (p <0,05). Tüm gruplarda, koronal bölgeden servikal bölgeye doğru gidildikçe dentin sertliğinde belirgin bir düşüş gözlendi (p <0,05). Penetrasyon derinliği en yüksek düzeyde PRG Barrier Coat ve CurodontTM D'Senz gruplarında tespit edilirken (p <0,05), lazer floresans sinyalinin en yoğun olduğu grup ise PRG Barrier Coat olarak belirlendi (p <0,05). SEM EDS analizleri sonucunda, değerlendirilen tüm materyallerin Ca, P, Ca/P ve F iyon konsantrasyonları bakımından istatistiksel olarak farklılık göstermediği, yani benzer iyon profilleri sergilediği belirlendi (p>0,05). SEM analiz sonuçlarına göre, PRG Barrier Coat uygulanan örneklerde en fazla tübül tıkaması ve en küçük açık tübül çapı belirlendi; kontrol grubunda açık tübüllerin sayısı ve çapı belirgin şekilde yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Araştırma sonuçları, değerlendirilen materyallerin dentin tübüllerini farklı derecelerde oklüde edip dentin dokusuna penetrasyon gerçekleştirdiğini; PRG Barrier Coat'un ise sağladığı derin penetrasyonla en etkili tübül oklüzyonunu oluşturduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of different agents used in sensitivity treatment on dentin tissue. Materials and Methods: Thirty human impacted third molars extracted within the last 3 months were used in the study. Each tooth sample was divided into four equal parts by cutting from occlusal to cervical in the mesiodistal and buccolingual directions. Thus, they were divided into a control group and three experimental groups in which CurodontTM D'Senz, PRG Barrier Coat, CurodontTM Repair materials were applied. In order to examine the effects of the materials on dentin tissue, 120 dentin blocks were treated with acid to increase their permeability in accordance with the dentin sensitivity model in the clinic, thus simulating sensitivity. Following the application of the treatment protocols, the specimens were soaked in artificial saliva solution for one day and then the surface hardness values were determined with a Vickers microhardness tester (n=40). The elemental composition of dentin tissue was determined by SEM EDS, while the surface morphology was evaluated using scanning electron microscopy images (n=80). The penetration depths and laser fluorescence intensity changes of the materials were quantitatively measured using a confocal laser scanning microscope (n=40). In statistical analyses, the significance level was accepted as 0.05 and appropriate statistical tests were applied. Results: Microhardness measurements performed after the application of the treatment protocols showed a statistically significant increase in all experimental groups compared to the control group (p<0.05). In all groups, a significant decrease in dentin hardness was observed from the coronal to the cervical region (p<0.05). The penetration depth was highest in the PRG Barrier Coat and CurodontTM D'Senz groups (p<0.05), while the laser fluorescence signal was most intense in the PRG Barrier Coat group (p<0.05). As a result of SEM EDS analysis, it was determined that all materials evaluated did not differ statistically in terms of Ca, P, Ca/P and F ion concentrations, i.e. they exhibited similar ion profiles (p>0.05). According to the SEM analysis results, the highest number of tubule blockages and the smallest open tubule diameter were determined in the PRG Barrier Coat treated samples; the number and diameter of open tubules were significantly higher in the control group (p<0.05). Conclusion: The findings of this study demonstrate that the evaluated materials occlude dentinal tubules to varying extents and exhibit differing levels of penetration into the dentin substrate. Among them, PRG Barrier Coat achieved the most effective tubule occlusion, attributable to its markedly deeper penetration into the dentin structure.