Scamper tekniği ile gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin yaratıcı düşünme becelerilerinin geliştirilmesi: Nevşehir Hacı Bektas Veli Üniveristesi örneği
Developing the creative thinking skills of students of gastronomy and culinary arts with the scamper technique: an example of Nevşehir Haci Bektaş Veli University
- Tez No: 979537
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi eğitimi, Gastronomy, Gastronomy education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Yaratıcılık, bireyin mevcut bilgilerini özgün biçimlerde birleştirebilme, yeni fikirler üretebilme ve karşılaştığı problemlere alternatif çözümler geliştirebilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, yaratıcılığın belirli bir gruba özgü olmadığı, her bireyin farklı düzeylerde yaratıcı potansiyele sahip olduğu ve bu potansiyelin eğitim yoluyla geliştirilebileceği düşüncesinden yola çıkılarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında öğrenim gören öğrencilerin yaratıcılık düzeyleri üzerinde SCAMPER tekniği destekli bir yaratıcılık eğitiminin etkisini incelemektir. Araştırma, nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntem yaklaşımıyla tasarlanmıştır. Nicel boyutta, Whetton ve Cameron (2002) tarafından geliştirilen ve Aksoy (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan“Ne Kadar Yaratıcısınız?”ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Nitel boyutta, öğrencilerin SCAMPER tekniğine yanıtlar, bu yanıtlar doğrultusunda geliştirdikleri yemek eskizleri ve bu eskizlere ilişkin açıklamaları içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin SCAMPER tekniğine ilişkin görüşleri de bu yöntem kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, SCAMPER tekniğinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini anlamlı biçimde artırdığını göstermektedir. Öğrencilerin fikir geliştirme süreçlerinde özellikle malzeme kullanımı, pişirme yöntemleri, kültürel çeşitlilik gibi unsurları yaratıcı biçimde değerlendirdikleri belirlenmiştir. Tekniğin öğrencilerin farklı bakış açıları geliştirmelerine, özgün fikirler üretmelerine ve yenilikçi ürünler ortaya koymalarına katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca, öğrenciler SCAMPER tekniğini yaratıcı düşünmeyi yönlendiren ve teşvik eden etkili bir araç olarak gördüklerini belirtmişlerdir. Bu bulgular, yaratıcı düşünme tekniklerinin, özellikle gastronomi gibi uygulamalı alanlarda, öğrencilerin bireysel ve grup temelli yaratıcılıklarını ortaya çıkarmada etkili bir yöntem olabileceğini desteklemektedir. Sonuç olarak, SCAMPER tekniğine dayalı yaratıcı düşünme eğitiminin, öğrencilerin yalnızca fikir üretme becerilerini değil, aynı zamanda bu fikirleri somut ve yenilikçi gastronomik ürünlere dönüştürme kapasitelerini de geliştirdiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, gastronomi eğitiminde yaratıcı tekniklerin kullanımının, öğrencilerin yenilikçi düşünme ve üretme becerilerini anlamlı biçimde desteklediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Creativity is defined as the ability of an individual to combine existing knowledge in original ways, generate new ideas, and develop alternative solutions to problems. This study was conducted based on the notion that creativity is not limited to a specific group, that every individual possesses creative potential at different levels, and that this potential can be enhanced through education. In this context, the aim of the research is to examine the effect of creativity training supported by the SCAMPER technique on the creativity levels of students studying in the field of Gastronomy and Culinary Arts. The study was designed using a mixed-methods approach, in which both quantitative and qualitative data were collected and analyzed. In the quantitative phase, the“How Creative Are You?”scale developed by Whetton and Cameron (2002) and adapted into Turkish by Aksoy (2004) was administered as a pre-test and post-test. In the qualitative phase, students' responses to the SCAMPER technique, the culinary sketches they created based on these responses, and their accompanying explanations were analyzed through content analysis. In addition, students' opinions regarding the SCAMPER technique were also evaluated within this framework. The findings revealed that the SCAMPER technique significantly improved students' creative thinking skills. It was determined that during the idea development process, students used elements such as ingredient selection, cooking methods, and cultural diversity in creative ways. The technique contributed to students' ability to develop different perspectives, generate original ideas, and produce innovative culinary products. Moreover, students described the SCAMPER technique as an effective tool that guided and stimulated creative thinking. These findings suggest that structured creative thinking techniques, particularly in applied fields such as gastronomy, can effectively help students reveal their individual and collaborative creative potential. In conclusion, it was determined that creative thinking education based on the SCAMPER technique not only enhanced students' idea generation skills but also improved their ability to transform these ideas into tangible and innovative gastronomic products. The results indicate that the integration of creative thinking techniques into gastronomy education meaningfully supports students' innovative thinking and production skills.