Türk kamu yönetiminde iç denetimin sorunlarının kamu iç denetçilerinin iş motivasyonuna etki düzeylerine yönelik bir araştırma
An investigation into the effects of internal audit problems on the work motivation of public internal auditors within Turkish public administration
  1. Tez No: 979542
  2. Yazar: HASİBE USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kurumun çalışmalarına değer katmayı hedefleyen nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyeti olan iç denetim, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Türk Kamu Yönetimine girmiştir. 2007 yılından itibaren kamuda fiilen uygulanmaya başlanan iç denetimin, geçen süreye rağmen hedeflenen etkinliğe ulaşamamasında en önemli etken iç denetimin sorunlarıdır. Literatürde kamuda iç denetimin sorunlarıyla ilgili çalışmalar bulunmasına rağmen sorunların iç denetçilerin iş motivasyonu ile ilişkisi, hangi sorunların iç denetçilerin iş motivasyonunu etkilemede öne çıktığına dair bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma ile kamuda iç denetimin sorunlarının kamu iç denetçilerinin iş motivasyonuna etki düzeylerinin temel dinamikleri ile araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın alan araştırmasında nicel ve nitel yöntemi içeren karma yöntem uygulanmış, 192 kamu iç denetçisiyle anket ve 10 kamu iç denetçisiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Kamuda iç denetimin sorunlarının iç denetçilerin iş motivasyonunu etkileyip etkilemediği, hangi sorunların iş motivasyonunu etkilemede öne çıktığı, demografik verilerle ilişkisi, sorunların iş motivasyonunu nasıl ve ne şekilde etkilediği, dışsal faktör olan sorunların içsel faktörleri etkileyip etkilemediği sorularına cevap aranmıştır. Araştırma sonucunda, kamuda iç denetimin sorunlarının iç denetçilerin iş motivasyonunu farklı düzeylerde olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.“İç Denetim Koordinasyon Kurulunun çalışmaması ve 2016 yılından beri eğitim düzenlememesi”ile“kurum kültüründeki olumsuzluklar”iş motivasyonunu en olumsuz etkileyen öncelikli iki sorun olarak görülmüştür. Kamuda iç denetimin sorunlarının iş motivasyonuna etkisinin demografik verilere göre değişmediği ve mevcut sorunların yanı sıra farklı spesifik sorunların da iş motivasyonunu olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır. Dışsal faktör olan sorunların aynı zamanda içsel faktörlere etkide bulunarak iş motivasyonunu olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. İç denetçilerin, iç denetimin sorunları nedeniyle, iç denetimin değersizleştirildiği, iç denetime önem verilmediği, adaletsizlik, sahipsizlik ve hayal kırıklığı gibi olumsuz hissiyatlar yaşadığı anlaşılmıştır. İş motivasyonunu olumsuz etkileyen en öncelikli sorunlardan başlanılarak sorunlara çözüm oluşturulmasının iç denetçilerin iş motivasyonunu artıracağı ve iç denetimin etkinliğine katkı sağlayacağı sonucuna ulaşılmış ve bu konuda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internal auditing, an objective assurance and consulting activity aimed at adding value to an organization's operations, was introduced into the Turkish Public Administration through the Public Financial Management and Control Law Number 5018. Although internal auditing has been practically implemented in the public sector since 2007, it has not achieved the intended level of effectiveness, primarily due to the problems surrounding internal auditing itself. While the literature includes studies on the challenges of public sector internal auditing, there is a lack of research examining the relationship between these challenges and the job motivation of internal auditors, as well as which specific issues most significantly affect their motivation. This study aims to investigate, through its underlying dynamics, how the problems of internal auditing in the public sector influence the job motivation of public internal auditors. A mixed-method approach combining quantitative and qualitative techniques was employed. Surveys were conducted with 192 public internal auditors, and semi-structured interviews were held with 10 auditors. The study sought to answer questions such as whether internal auditing problems in the public sector affect auditors' job motivation, which problems have the most significant impact, how these issues relate to demographic factors, in what ways they influence motivation, and whether external problems also affect internal factors. The findings revealed that problems in public sector internal auditing negatively influence the job motivation of internal auditors to varying degrees. The two most critical issues found to have the strongest negative impact on motivation were“the inactivity of the Internal Audit Coordination Board and the lack of training since 2016”and“negative aspects of institutional culture.”It was also found that the impact of internal auditing problems on job motivation did not differ significantly across demographic variables, and that, beyond existing issues, various specific problems also contributed to decreased motivation. Moreover, external problems were found to influence internal factors, further reducing job motivation. The study concluded that due to these challenges, internal auditors experience feelings of devaluation of their work, lack of institutional importance placed on internal auditing, injustice, neglect, and disappointment. Addressing the most critical issues first is expected to improve internal auditors' job motivation and enhance the overall effectiveness of internal auditing. Recommendations were provided accordingly.