Yunanistan'da azınlık hakları çerçevesinde Arnavutlar
Albanians within the minority rights in Greece
- Tez No: 979543
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAYAPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Hukuk, Tarih, International Relations, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Arnavutlar, Azınlık hakları, Yunanistan, Albanians, Minority rights, Greece
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Yunanistan'ın kuruluşunu ve ulus-inşa sürecini 1821 ayaklanmasının arka planına odaklanarak açıklamaya çalışan bu çalışma, azınlık hakları çerçevesinde Yunanistan'daki Arnavutları üç ana sütun üzerinden incelemektedir. Birincisi, Helenleştirme sürecinde ciddi bir asimilasyona maruz kalan ancak 13. ve 14. yüzyıllardan itibaren bölgenin yerlisi olan, kendilerine has Arvanitika dilini konuşan, kendi kültür ve geleneklerini devam ettiren, Ortodoks inanca mensup olan Arvanitler'dir. İkincisi, öteki olarak görüldükleri için İkinci Dünya Savaşı yıllarında katliama maruz kalan, etnik ve dinsel azınlık yönü ön plana çıkan Müslüman Çam Arnavutları'dır. Üçüncüsü ise 1990 sonrası Yunanistan'a gelen ve yeni azınlıklar kapsamında değerlendirilen göçmen Arnavutlar'dır. Toplumsal İnşacı yaklaşım ile temel uluslararası hukuk metinlerini bütünleştirerek eleştirel bir analiz sunan bu çalışma, Yunan etnik/dini kimliğini ve Yunanistan'ın demografik yapısını/oluşumunu yeniden sorgularken Arnavut azınlıkların varlığını ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study both attempts to explain the foundation of Greece and the nation-building process by focusing on the background of the 1821 uprising and examines Albanians in Greece in terms of three main topics within the framework of contemporary minority rights. In this context, the Arvanites-Orthodox Albanians, who were subjected to severe assimilation during the Hellenization process are the first minority groups in Greece. They have been natives to the region since the 13th and 14th centuries, speaking their own 'Arvanitika' language and maintaining their own culture and traditions. Secondly, the Muslim Cham Albanians, who were massacred during the Second World War inasmuch as they were seen as 'the other' and whose ethnic and religious minority aspects prominent. The third is the Albanian immigrants who settler to Greece after 1990 Post-Communist era in Albania and are considered as 'new minorities'. Consequently, this study offers a critical analysis by integrating the Social Constructionist approach with fundamental international law texts. It is not only re-questione Greek ethnic/religious identity and the demographic structure/formation of Greece, but also aims to reveal existence of Albanian minorities in Greece.