Diferansiye tiroid kanserlerinin klinikopatolojik ve moleküler risk sınıflamasında BRAF V600E mutasyonunun rolü
The role of BRAF V600E mutation in clinicopathologic and molecular risk stratification of differentiated thyroid cancers
- Tez No: 979612
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA İNCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BRAF V600E, diferansiye tiroid kanseri, multifokalite, nüks, immünohistokimya, prognostik faktörler, BRAF V600E, differentiated thyroid cancer, multifocality, recurrence, immunohistochemistry, prognostic factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, diferansiye tiroid kanserli hastalarda BRAF V600E mutasyonunun klinikopatolojik özellikler, tedavi yanıtı ve nüks gelişimi ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda BRAF V600E mutasyonunun prognostik anlamını değerlendirmek ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerine katkı sunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Kasım 2016 – Ekim 2024 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde diferansiye tiroid kanseri nedeniyle cerrahi tedavi uygulanmış 73 hastanın retrospektif arşiv verilerinin değerlendirilmesiyle yürütülmüştür. Hastalar, cerrahi sonrası patoloji örneklerinde BRAF V600E mutasyon durumu doğrultusunda iki gruba ayrılmıştır (pozitif ve negatif). Klinik, patolojik, laboratuvar ve radyolojik parametreler SPSS v27.0 yazılımı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Nüks gelişimini öngören değişkenler lojistik regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun %49,3'ünde BRAF V600E mutasyonu pozitif saptanmıştır. Mutasyon pozitifliği, multifokalite ve cerrahi sınır pozitifliği ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca, BRAF V600E pozitif hastalarda radyoaktif iyot (RAI) tedavisi sonrası tüm vücut tarama (TVT) sintigrafisinde rezidü doku dışı tutulum ve nüks gelişimi oranları anlamlı olarak yüksektir (p=0,003 ve p=0,005). Lojistik regresyon analizine göre, BRAF V600E mutasyonu, multifokalite ve RAI sonrası TVT'de rezidü doku dışı tutulum nüks gelişimi açısından anlamlı risk faktörleri olarak tanımlanmıştır. Kombinasyonel analizlerde,“BRAF V600E pozitif + multifokalite”ve“BRAF V600E pozitif + RAI sonrası TVT'de rezidü doku dışı tutulum”bulunan olgularda nüks oranı belirgin düzeyde artmıştır. BRAF V600E mutasyonu olmayan grupta ise bu değişkenlerle birlikte dahi nüks gözlenmemiştir. Ayrıca, BRAF V600E pozitif hastalarda lenf nodu boyutları daha büyük ve nüks süresi daha erken saptanmıştır. Bu bulgular, BRAF V600E mutasyonunun tümör biyolojisi üzerindeki etkisinin sadece moleküler düzeyde değil, klinik seyir ve tedavi yanıtı açısından da anlamlı olduğunu göstermektedir. Sonuç: BRAF V600E mutasyonu, diferansiye tiroid kanserinde yalnızca moleküler bir gösterge değil, aynı zamanda klinik seyri etkileyen önemli bir prognostik belirteçtir. Bu mutasyonun multifokalite ve radyonüklid görüntüleme bulguları ile birlikte değerlendirilmesi, nüks riski yüksek hastaların erken tanımlanmasına olanak sağlayabilir. Elde edilen bulgular, kişiselleştirilmiş hasta yönetimi ve takip stratejilerinin geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the association between the BRAF V600E mutation and clinicopathological features, treatment response, and recurrence in patients with differentiated thyroid cancer (DTC). The goal was to evaluate the prognostic significance of this molecular marker and contribute to the development of personalized treatment strategies. Materials and Methods: This retrospective study included 73 patients who underwent surgical treatment for DTC between November 2016 and October 2024 at the University of Health Sciences Gülhane Training and Research Hospital. Patients were divided into two groups based on the presence or absence of BRAF V600E mutation as determined by immunohistochemical analysis of postoperative pathology specimens. Clinical, pathological, laboratory, and radiological parameters were analyzed statistically using SPSS v27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Logistic regression analysis was performed to identify variables predictive of disease recurrence. Results: BRAF V600E mutation was detected in 49,3% of the study population. Mutation positivity was significantly associated with multifocality and positive surgical margins (p<0,05). In addition, BRAF-positive patients showed significantly higher rates of extra-residual uptake on whole-body scans and disease recurrence (p=0.003 and p=0.005, respectively). Logistic regression analysis identified BRAF V600E mutation, multifocality and extra-residual uptake on whole-body scans as independent risk factors for recurrence. Combination analyses revealed markedly increased recurrence rates in patients with both BRAF positivity and multifocality or extra-residual uptake on whole-body scans. Notably, no recurrence was observed in the BRAF-negative group, even in the presence of other risk factors. Furthermore, BRAF-positive patients exhibited larger lymph node sizes, and earlier recurrence xii times. These findings suggest that the BRAF V600E mutation influences not only molecular tumor biology but also clinical progression and treatment response. Conclusion: BRAF V600E mutation is not merely a molecular marker in differentiated thyroid cancer but also a significant prognostic determinant influencing clinical outcomes. Assessing this mutation alongside multifocality and radionuclide imaging features can aid in the early identification of high-risk patients. The results support the integration of molecular profiling into personalized patient management and follow-up planning.