Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Acil Servise başvuranhastalarda serum kreatinin ve parmak ucu kreatinin ölçümü arasındaki korelasyon
Correlation between serum creatinine and fingerstick creatininemeasurement in adult patients admitted to the Emergency Department of Hacettepe University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 979625
  2. Yazar: SERAP BEGÜM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN METİN AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: parmak ucu kreatinin testi, serum kreatinin, Acil Servis, fingerstick creatinine test, serum creatinine, Emergency Department
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil servisler kritik hastaların bulunduğu, hızlı tanı ve tedavi gerektiren durumlarla sık karşılaşılan yerlerdir. Parmak ucu testleri ile acil servislerde tetkik ve tedavi sürelerinin kısaldığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı parmak ucu kreatinin testi ile laboratuvarda ölçülen serum kreatinin değerleri arasında korelasyonu göstermektir. Araştırma tek merkezli, prospektif, gözlemsel çalışma olarak tasarlandı. Hacettepe Hastanesi Erişkin Acil Servise 12.12.2023 – 30.12.2023 tarihleri arasında başvuran ve endikasyon gereği serum biyokimya tetkiki görülen, 18 yaş ve üzeri 250 hasta çalışmaya alındı. Hastaların başvuru yakınmaları, yaşamsal bulguları, bilinen hastalıkları kaydedildi. Hastaların kendi doktorları tarafından istenen kan biyokimya tetkiklerine ek olarak hastaların parmak uçlarından alınan kan örnekleri I-STAT cihazı ile kreatinin kartuşu kullanılarak okutuldu. Veriler SPSS for Windows version 23.0 programı kullanılarak analiz edildi. Laboratuvarda ölçülen serum kreatinin değerleri ile parmak ucu kreatinin değerleri arasındaki uyumu incelemek için sınıf-içi korelasyon katsayısı (ICC), ölçümler arasındaki uyumu incelemek için ise Bland-Altman grafiği kullanıldı ve tip 1 hata düzeyi 0.05 alındı. Hastaların 133'ü (%54,16) kadın, 113'ü (%45,94) erkekti. Yaş ortancası 55.5 bulundu. Serum kreatinin ile parmak ucu kreatinin arasındaki uyum değerlendirildiğinde çok yüksek korelasyon saptandı (ICC: 0.996). Hastalar; başvuru yakınmaları, mevcut olan hastalıkları, yaş, cinsiyet, başvuru yaşamsal bulguları ve laboratuvarda saptanan glomerüler filtrasyon hızları bakımından kendi içlerinde analiz edildiğinde her grupta parmak ucu kreatinin ve serum kreatinin arasında yüksek korelasyon görüldü. Sonuç olarak parmak ucu kreatinin testinin, hasta yönetiminde kolay uygulanabilirliği kadar laboratuvar değerleri ile olan yüksek korelasyon oranları olduğu için Acil Servise başvuran hastalarda erken dönemde kullanımını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Critically ill patients are frequently encountered in Emergency departments and requiring rapid diagnosis and treatment. It has been shown that fingerstick tests shorten examination and treatment times in emergency departments,. The aim of this study is to show the possible high correlation between fingerstick creatinine test and serum creatinine values measured in the laboratory. The research was designed as a single-center, prospective, observational study. 250 patients aged 18 and over, who were admitted to Hacettepe Hospital Adult Emergency Department between 12.12.2023-30.12.2023 and underwent serum biochemistry examination as required, were included in the study. The patients' admission complaints and vital signs, and existing diseases were recorded. In addition to the blood biochemistry tests requested by the patients' doctors, blood samples taken from the patients' fingertips were scanned using the I- STAT device and a creatinine cartridge. The data were analyzed using SPSS for Windows version 23.0 program. Intra-class correlation coefficient (ICC) was used to examine the consistency between serum creatinine values measured in the laboratory and fingerstick creatinine values, and Bland-Altman chart was used to examine the consistency between measurements, and the type 1 error level was set as 0.05. 133 patients (54.16%) were women and 113 (45.94%) were men. The median age was found to be 55.5. A very high correlation was found between the measured values (ICC: 0.996). Patients when analyzed among themselves in terms of admission complaints, existing diseases, age, gender, admission vital signs and glomerular filtration rates, a high correlation was observed between fingertip creatinine and serum creatinine in each group. As a result, we recommend the early use of the fingerstick creatinine test in patients presenting to the Emergency Department, as it is easily applicable in examination and treatment management and has high correlation rates with laboratory values.