Türk sinemasında modernleşme ve göç
Modernization and migration in Turkish cinema
  1. Tez No: 979640
  2. Yazar: EMİNE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçler, Kimlik, Modernleşme, Sosyal değişme, Migrations, Identity, Modernization, Social change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel hedefi; sanayileşmeyle birlikte insanların yerleşim bölgelerini terk etmeye başlamasıyla, değişen üretim sisteminin Türk halkının yaşam standartlarındaki değişim ve dönüşümlerini tespit edip değerlendirerek Türk toplumunda modernleşmenin seyrini ortaya koymaktır. Bu amaçla Türk halkının yaşadığı bu değişim ve dönüşüm süreci, modernleşme kapsamında göç olgusu ve göçmenin Türk sinemasında nasıl kurgulanıp yansıtıldığı kimlik kategorisi başlığında incelenmiştir. Göçmen kimliğinin mekânsal kurgusu, dışlanma, ötekileştirilme ve yabancılaşma temaları temelinde değişen toplum yapısının Türk sinemasındaki izleri odak nokta olarak belirlenerek, Türk toplum yapısının içinden geçtiği süreçler göç tecrübesi bağlamında anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın örneklem seçiminde; dönemin sosyo-kültürel, siyasal, ekonomik yapısını ve modernleşme politikalarını yansıtan batı-doğu, geleneksel-modern, eski-yeni karşıtlıkları taşıyabilen, göç ettikleri bölgelerde yer edinmeye çalışan bireylerin yaşam öykülerine yer veren, 1960-1990 yılları arasında ilk gösterime giren göç temalı filmler kullanılmıştır. Modernleşmenin Türk sinemasındaki yansımasının nasıl olduğu, göç temalı filmlerin dönemsel betimlemelerini ne şekilde yansıttıkları ve yer verilen karakterlerin hangi şekilde, boyutta ve yönde kurgulandıkları gibi araştırma soruları çalışmaya yön vermiştir. Nitel bir araştırma deseni oluşturulmuş açıklayıcı ve betimleyici bir metodolojiye sahip içerik analizi yöntemi ile filmler kimlik kategorisi kapsamında mekânsal yerleşim, dışlanma, ötekileştirilme ve yabancılaşma temaları çerçevesinde çözümlenmiş, böylece metinlerin derin okuması yapılmıştır. Bu çalışmada 1960-1990 yılları arasında, iç göç konulu filmlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Böylece Türk sinemasında göç olgusunun, modernleşme kapsamında yapısı çözümlenerek kültürel politik bir okumasının yapılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda bu çalışmanda, kimlik kategorisi bağlamında Türk toplumunun değişen ve dönüşen toplumsal yapısının tespit edilmesiyle, alana katkı sunacağı niyetini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to reveal the course of modernization in Turkish society by identifying and evaluating the changes and transformations of the changing production system in the living standards of the Turkish people as people started to leave their settlements with industrialization. For this purpose, this process of change and transformation experienced by the Turkish people, the phenomenon of migration within the scope of modernization, and how the migrant is constructed and reflected in Turkish cinema are examined under the identity category. The spatial construction of the immigrant identity and the traces of the changing social structure in Turkish cinema based on the themes of exclusion, marginalization, and alienation were determined as the focal point, and the processes that the Turkish social structure went through were tried to be understood in the context of the migration experience. In the sample selection of the study, migration-themed films that were first released between 1960-1990, which reflect the socio-cultural, political, economic structure and modernization policies of the period, which can carry the oppositions of west-east, traditional-modern, old-new, and which feature the life stories of individuals trying to gain a place in the regions they migrated to, were used. Research questions such as how modernization is reflected in Turkish cinema, how migration-themed films reflect their periodic descriptions, and in what shape, size, and direction the characters are constructed have guided the study. A qualitative research design was created, and the films were analyzed within the framework of the themes of spatial settlement, exclusion, marginalization, and alienation within the scope of the identity category with the content analysis method, which has an explanatory and descriptive methodology, thus deep reading of the texts was carried out. This study compared movies on internal migration between 1960 and 1990. Thus, it aims to make a cultural-political reading of the phenomenon of migration in Turkish cinema by analyzing its structure within the scope of modernization. At the same time, this study intends to contribute to the field by identifying Turkish society's changing and transforming social structure in the context of the identity category.