Çocuklar için konuşma dışı oral motor hareket değerlendirme aracının (NOMAC) Türkçeye uyarlanması ve ön değerlendirme çalışması
Adaptation of the non-speech oral movement assessment for children (NOMAC) into Turkish and a preliminary evaluation study
  1. Tez No: 979641
  2. Yazar: ASİYE GÜLŞEN KÖLE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Dil gelişimi, Hareket, Motor beceri testleri, Evaluation, Language development, Movement, Motor skills tests
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
KÖLE, Asiye Gülşen. Çocuklar için Konuşma Dışı Oral Motor Hareket Değerlendirme Aracının (NOMAC) Türkçeye Uyarlanması ve Ön Değerlendirme Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2025. Bu çalışma, Çocuklar için Konuşma Dışı Oral Motor Hareket Değerlendirme Aracı'nın (NOMAC) Türkçeye uyarlanmasını ve tipik gelişim gösteren çocuklar üzerindeki ön değerlendirme sonuçları aracılığıyla testin kullanılabilirliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Yaşları 2;0 ile 7;11 arasında değişen 260 çocuğun katıldığı bu çalışmada veriler, yüz yüze uygulamalarla toplanmış ve maddelere verilen tepkiler detaylı bir puanlama sistemiyle nicel hâle getirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde, NOMAC'ın iç tutarlılığı Cronbach alfa katsayısı ile değerlendirilmiştir. Maddelerdeki puan dağılımının yaş gruplarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise Kruskal–Wallis H testi ile incelenmiş; test sonucunda anlamlı bir fark saptanması üzerine, farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için Bonferroni düzeltmeli Mann–Whitney U testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Cinsiyetin test puanları üzerindeki etkisi ise Bağımsız Örneklem t testi ile analiz edilmiştir. Ayrıca, testin performans dağılımı D–mod değeri ile detaylı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, yaşın test puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir, bu da NOMAC'ın oral motor becerilerdeki gelişimsel değişimi doğru bir şekilde yansıttığını desteklemektedir. Testin Cronbach alfa iç tutarlılığı oldukça yüksek bulunmuştur, bu sonuç, maddelerin test bütününe tutarlı biçimde katkı sunduğunu göstermektedir. Cinsiyetin ise yalnızca bazı maddelerde sınırlı bir etki gösterdiği saptanmıştır. Ön normatif veriler, yaşla birlikte doğru uygulama yüzdeleri artarken, puan dağılımının erken yaşlarda daha geniş olduğunu ve yaş ilerledikçe homojenleştiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, NOMAC'ın oral motor hareketleri değerlendirmede kullanılabilir ve yaşa duyarlı bir araç olduğuna dair olumlu ön sonuçlar sunmaktadır. Bu çalışma, çocukların oral motor profilinin gelişimsel açıdan izlenmesine olanak sağlamakta ve beslenme ile konuşma bozukluklarının tanılama sürecine önemli katkılar sunmaktadır. NOMAC'ın, klinik popülasyonlarda ve boylamsal çalışmalarla desteklenmesi, gelecek araştırmalar için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
KÖLE, Asiye Gülşen. Adaptation of the Non-Speech Oral Movement Assessment for Children (NOMAC) into Turkish and a Preliminary Evaluation Study, Master's Thesis, Nevşehir, 2025. This study aims to adapt the Non-Speech Oral Movement Assessment for Children (NOMAC) into Turkish and to examine the usability of the test through preliminary evaluation results obtained from typically developing children. The study included 260 children aged between 2;0 and 7;11, and the data were collected through face-to-face administrations. Responses to each item were quantified through a detailed scoring system. For data analysis, the internal consistency of the Turkish version of NOMAC was evaluated using Cronbach's alpha coefficient. Differences in item score distributions across age groups were examined using the Kruskal–Wallis H test. When significant group differences were identified, Bonferroni-corrected Mann–Whitney U tests were conducted to determine the specific groups contributing to these differences. The effect of gender on test scores was analyzed using the Independent Samples t-test. In addition, the performance distribution of the test was examined in detail through the D-mod index.The findings indicated that age had a statistically significant effect on NOMAC scores, supporting the test's ability to accurately reflect developmental changes in oral motor skills. The Cronbach's alpha coefficient demonstrated a high level of internal consistency, indicating strong coherence among test items. Gender effects were observed only in a limited number of items. Preliminary normative data revealed that correct performance rates increased with age, while score variability was broader in younger age groups and became more homogeneous as age increased. These results provide promising early evidence that the Turkish version of NOMAC is a usable and age-sensitive tool for evaluating oral motor movements. The study contributes to the developmental monitoring of children's oral motor profiles and offers valuable insights for the assessment of feeding and speech disorders. Further research is recommended to validate NOMAC in clinical populations and through longitudinal designs.