Danıştay kararlar ışığında idari uyuşmazlıklarda kanun yararına temyiz
Appeal in the favor of law in administrative disputes in light of the Council of State decisions
- Tez No: 979666
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN YAVUZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanun Yolu, Kanun Yararına Temyiz, İdari Yargı, İçtihat Birliği, Hukuka Uygunluk, Kamu hukuku, Türk vergi hukuku, İdare hukuku, Remedies, Appeal in Favor of the Law, Administrative Judiciary, Unity of Jurisprudence, Conformity with the Law, Public law, Turkish tax law, Administrative law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda Türk idari yargı sisteminde olağanüstü bir kanun yolu olan kanun yararına temyiz kurumu hem kuramsal zemini hem de uygulamadaki yeri bakımından çok yönlü olarak ele alınmaktadır. Hukuken kesinleşmiş kararlara karşı kamu düzenini koruma amacı güden ve taraf menfaatine dayanmaksızın işletilebilen bu mekanizma, özellikle kararlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi, içtihat birliğinin sağlanması ve hukuk güvenliği ilkesinin pekiştirilmesi bakımından önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmamızda kanun yararına temyizin hukuki niteliği, başvuru koşulları, sürecin işleyişi, benzer olağanüstü kanun yolları ile farkları, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve kurumsal eleştiriler ışığında değerlendirilmektedir. Ayrıca Danıştay'ın özellikle vergi uyuşmazlıkları bağlamında verdiği kararlar incelenerek bu yolun işlevselliği ve etkinliği somut yargı örnekleriyle ortaya konulmaktadır. Kanun yararına temyiz kurumunun daha öngörülebilir, etkili ve sistemli biçimde işlemesi adına çeşitli çözüm önerilerine yer verilmekte olup bu yönüyle çalışma hem kuramsal literatüre katkı sunmayı hem de uygulamaya yönelik yol gösterici olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the institution of appeal in favor of the law, which is an extraordinary remedy in the Turkish administrative judicial system, is examined in a multifaceted manner in terms of both its theoretical basis and its place in practice. This mechanism, which aims to protect public order against legally finalized decisions and can be operated without any party interest, is particularly important in terms of eliminating contradictions between decisions, ensuring unity of jurisprudence and reinforcing the principle of legal security. In this context, our study evaluates the legal nature of the appeal in favor of the law, the application conditions, the functioning of the process, its differences with similar extraordinary remedies, the problems encountered in practice and institutional criticisms. In addition, the decisions of the Council of State, especially in the context of tax disputes, are analyzed and the functionality and effectiveness of this remedy are demonstrated with concrete judicial examples. In order for the appeal in favor of the law to function in a more predictable, effective and systematic manner, various solution proposals are included, and in this respect, the study aims to both contribute to the theoretical literature and to provide guidance for practice.