Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde immünsüpresif tedavi, biyolojik ajan ve kemoterapi alan hastalarda hepatit B tarama oranları ve tedavinin anti HBs titresi veya HBs Ag reaktivasyonu üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of hepatitis B screening rates and the impact of immunosuppressive therapy, biological agents, and chemotherapy on anti HBs titers or HBsAg reactivation in patients treated at Atatürk University Research Hospital
- Tez No: 979667
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Hepatitis B, HBV Reactivation, Immunosuppressive Therapy, Anti HBs, HBsAg
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde İmmünsüpresif Tedavi, Biyolojik Ajan ve Kemoterapi Alan Hastalarda Hepatit B Tarama Oranları ve Tedavinin Anti Hbs Titresi veya Hbs Ag Reaktivasyonu Üzerine Olan Etkisinin Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, farklı immünsüpresif tedavi (sitotoksik kemoterapi ± steroid, monoklonal antikor ± steroid, uzun süreli steroid tedavisi ve biyolojik ajan ± steroid) uygulanan hastaların HBV serolojik profillerini, antiviral profilaksi kullanım oranlarını, HBV reaktivasyon sıklıklarını ve Anti HBs titrelerindeki değişimleri değerlendirmektir. Bu doğrultuda 2019–2024 yılları arasında çeşitli kliniklerde immünsüpresif tedavi gören hastaların verileri incelenmiştir. Her hasta için tedavi öncesi HBsAg, Anti HBs düzeyleri ile antiviral profilaksi alıp almadıkları kaydedilmiştir. Anti HBs düzeyleri (<10 IU/L, 10–100 IU/L, >100 IU/L) gruplandırılarak tedavi öncesi ve sonrası değişimler karşılaştırılmıştır. HBV reaktivasyonu, serum HBV DNA'sında yükselme ve/veya ALT artışına göre tanımlanmıştır. HBsAg pozitif kronik taşıyıcılarda reaktivasyon oranı diğer gruplara kıyasla en yüksek düzeyde bulunmuştur. Anti HBs titreleri <10 IU/L olan hastalarda reaktivasyon riski anlamlı olarak yüksek iken, antikor titresi >100 IU/L olanlarda koruyucu seviyelerde minimal reaktivasyon izlenmiştir. Profilaktik antiviral tedavi uygulanan hastalarda reaktivasyon oranı anlamlı derecede düşük olduğu tespit edilmiştir. Monoklonal antikor (özellikle anti-CD20) ve uzun süreli steroid gruplarında, antivirüs profilaksisi olmayan hastalarda reaktivasyon insidansı daha yüksek çıkmıştır. Çalışma, tedavi öncesi serolojik taramanın ve risk odaklı sınıflamanın HBV reaktivasyonunun önlenmesinde kritik olduğunu göstermektedir. Profilaktik antiviral tedavi, özellikle kronik taşıyıcılarda ve düşük Anti HBs titreli bireylerde reaktivasyon riskini anlamlı şekilde azaltmaktadır. Ayrıca, seronegatif veya düşük bağışıklık düzeyine sahip hastaların aşılanması ya da aşı rapeli yapılması immünsüpresif tedavi öncesi değerlendirilmesi önerilmektedir. Bu bulgular, klinik takip protokollerinin iyileştirilmesi ve antiviral profilaksinin yaygınlaştırılması için yol gösterici niteliktedir. Anaktar Kelimeler: Hepatit B, HBV Reaktivasyonu, İmmünsüpresif Tedavi, Anti HBs, HBsAg
Özet (Çeviri)
Evaluation of Hepatitis B Screening Rates and the Impact of Immunosuppressive Therapy, Biological Agents, and Chemotherapy on Anti HBs Titers or HBsAg Reactivation in Patients Treated at Atatürk University Research Hospital The aim of this study is to evaluate the HBV serological profiles, rates of antiviral prophylaxis use, frequency of HBV reactivation, and changes in Anti-HBs titers in patients receiving various immunosuppressive treatments (cytotoxic chemotherapy ± steroids, monoclonal antibodies ± steroids, long-term steroid therapy, and biological agents ± steroids). To this end, data from patients who received immunosuppressive therapy in various clinics between 2019 and 2024 were analyzed. For each patient, baseline HBsAg and Anti-HBs levels, as well as whether antiviral prophylaxis was administered, were recorded. Anti-HBs levels were categorized as <10 IU/L, 10–100 IU/L, and >100 IU/L, and pre- and post-treatment changes were compared. HBV reactivation was defined as an increase in serum HBV DNA and/or ALT levels. The reactivation rate was found to be highest among HBsAg-positive chronic carriers. Patients with Anti-HBs titers <10 IU/L had a significantly higher risk of reactivation, whereas minimal reactivation was observed in those with titers >100 IU/L, indicating protective levels. A significantly lower rate of reactivation was detected in patients who received prophylactic antiviral therapy. In the monoclonal antibody group (particularly anti-CD20) and the long-term steroid group, the incidence of reactivation was higher among those who did not receive antiviral prophylaxis. The study highlights that pre-treatment serological screening and risk-based classification are critical for preventing HBV reactivation. Prophylactic antiviral therapy significantly reduces the risk of reactivation, especially in chronic carriers and individuals with low Anti-HBs titers. Furthermore, vaccination or revaccination of seronegative patients or those with low immunity should be considered prior to initiating immunosuppressive treatment. These findings provide important guidance for improving clinical monitoring protocols and expanding the use of antiviral prophylaxis.