Göğüs radyografilerinde anomali tespiti için YOLOv8 ve YOLO11 algoritmalarının performans karşılaştırması: Farklı optimizasyon yöntemlerinin etkileri
Performance comparison of YOLOv8 and YOLO11 algorithms for anomaly detection in chest radiographs: The effects of different optimization methods
- Tez No: 979676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN UCAKAN, DR. MİRSAT YEŞİLTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Görüntü sınıflandırma, Medikal resimleme, Sayısal görüntü, Teşhis-görüntüleme, Yapay zeka, Deep learning, Image classification, Medical image, Digital image, Diagnostic imaging, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, göğüs radyografilerinde anomali tespiti amacıyla derin öğrenme temelli YOLOv8 ve YOLO11 algoritmalarının sınıflandırma performansları karşılaştırılmıştır. Çalışmada, her iki algoritmanın üç farklı model varyantı ve dört optimizasyon yöntemi (SGD, Adam, Nadam, RMSprop) kullanılarak eğitimleri gerçekleştirilmiş ve çeşitli görüntü boyutları dikkate alınarak performans analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, özellikle SGD algoritmasının tüm model varyantlarında en yüksek doğruluk oranlarına ulaştığını ve YOLOv8'in genel olarak YOLO11'e kıyasla daha yüksek başarı sağladığını ortaya koymuştur. Araştırmada kullanılan veriler, Kaggle platformundan alınan AI-generated göğüs radyografi veri setinden temin edilmiştir. Elde edilen bulgular, yapay zekâ tabanlı karar destek sistemlerinin tıbbi görüntü analizinde radyologlara etkin biçimde yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study compares the classification performances of deep learning-based YOLOv8 and YOLO11 algorithms for anomaly detection in chest radiographs. In the study, each algorithm was trained using three different model variants and four optimization methods (SGD, Adam, Nadam, RMSprop). Performance analysis was conducted by evaluating seven different input image sizes. The results revealed that the SGD algorithm consistently achieved the highest accuracy across all model variants, and YOLOv8 generally outperformed YOLO11. The dataset used in this study was obtained from the publicly available Kaggle AI-generated chest radiography archive. The findings demonstrate that artificial intelligence-based decision support systems can significantly assist radiologists in medical image interpretation, especially for the early diagnosis of lung diseases.