Yüksek Öğretimde Yapay Zeka Destekli Akademik Performans Analizi
Artificial intelligence-assisted academic performance analysis in higher education
  1. Tez No: 979681
  2. Yazar: AYSEL AKBEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Artificial intelligence and machine learning course, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin akademik başarı düzeylerini tahmin etmek amacıyla klasik makine öğrenmesi algoritmaları ile otomatikleştirilmiş makine öğrenmesi (AutoML) yaklaşımlarının karşılaştırmalı analizini sunmaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nden 2019–2024 yılları arasında toplanan öğrenci not verileri kullanılarak; Random Forest, SVM, KNN, AdaBoost, Lineer Regresyon gibi klasik yöntemlerle oluşturulan modeller, Amazon destekli AutoGluon AutoML platformuyla geliştirilen modellerle doğruluk, hata metrikleri ve genellenebilirlik açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca GAN mimarisi ile sentetik veri üretimi yapılmış ve model başarımı artırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre AutoGluon çerçevesinde oluşturulan ensemble model %96.56 doğruluk oranı ile klasik yöntemlerden üstün performans göstermiştir. Sonuçlar, eğitimde erken uyarı sistemleri ve bireyselleştirilmiş müdahaleler için AutoML'nin yüksek potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a comparative analysis of traditional machine learning algorithms and automated machine learning (AutoML) approaches in predicting university students' academic performance. Using academic records collected from Istanbul Rumeli University between 2019 and 2024, models were developed based on classical algorithms such as Random Forest, SVM, KNN, AdaBoost, and Linear Regression, and were compared with models built using the AutoML platform AutoGluon, supported by Amazon. The models were evaluated based on accuracy, error metrics, and generalizability. Additionally, Generative Adversarial Networks (GAN) were utilized to generate synthetic data, enhancing model performance. The findings demonstrate that the ensemble model developed within the AutoGluon framework achieved the highest accuracy rate of 96.56%, significantly outperforming traditional approaches.According to these results, AUTOML systems have high potential to provide early invention strategies and personalized support mechanism in educational environments