Frontal QRS-T açısı ile CAD-RADS skoru arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the frontal QRS-T angle and CAD-RADS score
  1. Tez No: 979682
  2. Yazar: ABUZER OCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN BİRDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Kronik koroner sendrom, Frontal QRS-T açısı, Koroner Bilgisayarlı Tomografik Anjiyografi, CAD-RADS skoru, Coronary artery disease, Chronic coronary syndrome, Frontal QRS-T angle, Coronary Computed Tomography Angiography, CAD-RADS score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH), koroner arterlerdeki aterosklerotik değişikliklerden kaynaklanan daralma ve/veya tıkanma sonucu meydana gelir. KAH tanısı için temel olarak elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO) ve troponin gibi tetkikler kullanılır. KAH şüphesi devam eden hastalarda ise daha ileri noninvaziv ve/veya invaziv görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Koroner Bilgisayarlı Tomografik Anjiografi (KBTA) de en sık kullanılan görüntüleme tekniklerinden biridir. Frontal QRS-T [f(QRS-T)] açısının KAH ile anlamlı ilişkisi saptanmış olup; bu çalışmada göğüs ağrısı ile polikliniğe başvuran kronik koroner sendrom (KKS) ön tanılı hastalarda EKG'deki f(QRS-T) açısı ile Koroner Arter Hastalığı Raporlama ve Veri Sistemi (CAD-RADS) arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada 2023-2024 yılları arasında göğüs ağrısı ile polikliniğe başvuran KKS ön tanılı ve KBTA çekilen toplam 300 hasta incelenmiştir. Çalışmaya 18-80 yaş aralığındaki hastalar dahil edilmiş olup; kalp pili ritmi, dal bloğu, geçmişte koroner anjiyoplasti ve bypass öyküsü bulunan hastalar dışlanmıştır. Hastaların EKG'lerinden ölçülen f(QRS-T) açısı ve KBTA'dan elde edilen CAD-RADS verileri ile beraber; poliklinik başvuru esnasında alınan kan parametreleri, yaş, cinsiyet, komorbit hastalıklar ve diğer EKG verileri kayıt altına alındı. CAD-RADS skorlama sistemi kullanılarak hastalar, plak varlığına göre iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 54.76±11.35 olup, %54'ü erkekti. Plak varlığı olan grup, yaş açısından anlamlı şekilde daha yaşlıydı. Ayrıca hipertansiyon (HT) ve diabetes mellitus (DM) prevalansı plak varlığı olan grupta daha yüksekti. f(QRS-T) açısı, plak varlığı ile pozitif yönlü korelasyon göstermiştir (p<0.001, r:0,284). Plak olan grupta f(QRS-T) açısı daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca f(QRS-T) açısının 90.5° kesme değerinde %96.3 spesifite ile plak varlığını tespit ettiği saptandı. QRS intervalinin de 89,1ms kesme değerinde plak varlığını %72,5 sensitivite, %36,6 spesifite ile öngördüğü saptandı (p:0.031, %95 GA 0.507-0.637, AUC;0.572). Yaş, cinsiyet, HT ve f(QRS-T) açısının plak varlığını öngörmede bağımsız olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, f(QRS-T) açısının göğüs ağrısı ile polikliniğe başvuran KKS ön tanılı hastalarda KAH varlığını belirlemede kullanışlı ve pratik bir parametre olabileceğini göstermektedir. f(QRS-T) açısının, klinik pratiğe katkı sağlayabileceği ayrıca hastalar için gereksiz ileri tetkiklerden kaçınılmasını sağlayarak tanı ve tedavi sürecini optimize edebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease (CAD) develops as a result of stenosis and/or occlusion caused by atherosclerotic changes in the coronary arteries. For the diagnosis of CAD, fundamental diagnostic tools include electrocardiography (ECG), echocardiography (ECHO), and biomarkers such as troponin. In patients with persistent suspicion of CAD, more advanced noninvasive and/or invasive imaging modalities are utilized. Coronary Computed Tomography Angiography (CCTA) is one of the most frequently employed imaging techniques. The frontal QRS-T [f(QRS-T)] angle has been shown to have a significant association with CAD. This study aimed to investigate the relationship between the f(QRS-T) angle on ECG and the Coronary Artery Disease Reporting and Data System (CAD-RADS) in patients presenting to the outpatient clinic with chest pain and a preliminary diagnosis of chronic coronary syndrome (CCS). Methods: A total of 300 patients who presented to the outpatient clinic with chest pain, had a preliminary diagnosis of CCS, and underwent CCTA between 2023 and 2024 were included. Patients aged 18–80 years were enrolled, while those with pacemaker rhythm, bundle branch block, prior history of coronary angioplasty, or coronary artery bypass grafting were excluded. The f(QRS-T) angle measured from ECG and CAD-RADS data obtained from CCTA were recorded, along with blood parameters at presentation, age, sex, comorbidities, and other ECG findings. Based on the CAD-RADS scoring system, patients were categorized into two groups according to the presence of coronary plaques. Results: The mean age of the study population was 54.76±11.35 years, and 54% were male. The group with plaque presence was significantly older. Furthermore, the prevalence of hypertension (HT) and diabetes mellitus (DM) was higher among patients with plaques. The f(QRS-T) angle demonstrated a positive correlation with plaque presence (p<0.001, r=0.284), and the f(QRS-T) angle was significantly higher in patients with plaques. At a cut-off value of 90.5°, the f(QRS-T) angle predicted plaque presence with 96.3% specificity. Additionally, the QRS interval predicted plaque presence at a cut-off of 89.1 ms, with 72.5% sensitivity and 36.6% specificity (p=0.031, 95% CI: 0.507–0.637, AUC: 0.572). Age, sex, HT, and the f(QRS-T) angle were independently significant predictors of plaque presence. Conclusion: This study suggests that the f(QRS-T) angle is a useful and practical parameter for detecting CAD in patients presenting with chest pain and a preliminary diagnosis of CCS. Incorporating the f(QRS-T) angle into clinical practice may contribute to diagnostic accuracy and potentially reduce unnecessary advanced diagnostic testing, thereby optimizing the diagnostic and therapeutic process.