Açık ve uzaktan öğrenme destek hizmetlerinde sohbet robotu kullanımının incelenmesi: Bir karma yöntem araştırması
Investigating the use of chatbot in open and distance learning support services: A mixed method research
- Tez No: 958612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık ve uzaktan öğrenme, uzaktan eğitim, öğrenci destek hizmetleri, sohbet robotu, açıköğretim, Open and distance learning, Distance education, Support services, Chatbots, Open education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, açık ve uzaktan öğrenme destek hizmetlerinde kullanılan yapay zekâ destekli sohbet robotunun, Teknoloji Kabul ve Kullanımı Birleştirilmiş Modeli-2 bağlamında incelenerek, öğrenenlerin bu araca ilişkin kullanma niyetlerini ve memnuniyet düzeylerini yapısal eşitlik modellemesi çerçevesinde incelemektir. Araştırmanın katılımcıları, Açıköğretim sisteminde yapay zekâ destekli sohbet robotunu en az bir kere kullanan öğrenenlerdir. Araştırmada, karma araştırma yöntemi bağlamında açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Nicel veriler, 474 katılımcıdan ve UTAUT-2 ölçeği, kişisel yenilikçilik ölçeği ve çevrimiçi öğrenen destek hizmeti memnuniyeti ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın, nitel aşamasında ise 14 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları; performans beklentisi, alışkanlık, kişisel yenilikçilik ve memnuniyetin öğrencilerin yapay zekâ destekli sohbet robotunu kullanma davranışını anlamlı bir şekilde etkilediğini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra; performans beklentisi, çaba beklentisi, alışkanlık, hedonik motivasyon ve marka değerinin öğrenenlerin yapay zekâ destekli sohbet robotuna ilişkin memnuniyeti anlamlı bir şekilde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, memnuniyetin, performans beklentisi, hedonik motivasyon ve alışkanlık faktörlerinin davranış niyeti üzerindeki etkilerinde aracı bir role sahip olduğu ortaya koyulmuştur. Araştırmada, öğrenen görüşleri yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış ve içerik analizi kullanılarak altı ana tema belirlenmiştir. Bulgular, sohbet robotunun erişebilirliğinin yüksek, kullanımının kolay ve genel olarak memnuniyet verici olduğunu göstermiştir. Bunun yanında katılımcılar sohbet robotunun daha insani tepkiler vermesi ve üniversitenin dijital sistemleriyle entegrasyonunun artırılmasını talep ettiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca, sohbet robotunun kural tabanlı yapısından kaynaklı olarak bazı soruların yeterince anlaşılamaması ve verilen yanıtların yetersiz kalması ve geliştirilmesi gereken bir alan olduğu vurgulanmıştır. Araştırma bulguları, daha önce bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmaların bulgularını destekler niteliktedir. Araştırma bulguları tartışılmış ve bu bulgular ve sonuçlar ışığında gelecek araştırmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the usage intentions and satisfaction levels of learners regarding the artificial intelligence-supported chatbot used in open and distance learning support services within the context of the revised Unified Theory of Acceptance and Use of Technology model 2 (UTAUT-2) using structural equation modelling. The participants of the study are learners who have used the artificial intelligence-supported chatbot in the open education system at least once. In the study, within the framework of mixed method, an explanatory sequential design was employed. Quantitative data were collected from 474 participants through the UTAUT-2 scale, personal innovativeness scale, and online learner support service satisfaction scale. In the qualitative phase of the study, semi-structured interviews were conducted with 14 participants. The findings of the study revealed that performance expectancy, habit, personal innovativeness, and satisfaction significantly affected students' usage behavior of the artificial intelligence-supported chatbot. Additionally, it was found that performance expectancy, effort expectancy, habit, hedonic motivation, and brand value significantly influenced learners' satisfaction with the artificial intelligence-supported chatbot. Furthermore, satisfaction was found to play a mediating role in the effects of performance expectancy, hedonic motivation, and habit on behavioral intention. In the study, learner opinions were gathered through semi-structured interviews, and six main themes were identified through content analysis. The findings indicate that the accessibility of the chatbot is high, its use is easy, and it is generally satisfying. Additionally, participants expressed the expectation that the chatbot should provide more human-like responses and that its integration with the university's digital systems should be increased. Moreover, it was emphasized that due to the rule-based structure of the chatbot, some questions were not adequately understood, and the responses provided were insufficient, highlighting an area for improvement. The research findings are consistent with the results of previous studies in this context. The research findings were discussed, and various suggestions for future research were provided in light of these findings and conclusions.