Ardahan deri peynirinin mikrobiyolojik karakteristiklerive muhtemel patojen bakteri varlığının araştırılması
Microbiological characteristics of ardahan deri cheeseand investigation of the presence of possible pathogenic bacteria
  1. Tez No: 979690
  2. Yazar: NURDAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Gıda Mühendisliği, Microbiology, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda mikrobiyolojisi, Food microbiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Ardahan yöresinde üretilen Deri Peynirlerinin mikrobiyolojik özelliklerinin ve patojen bakteri varlığının incelenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'nin geleneksel peynir çeşitlerinden biri olan Ardahan Deri Peyniri, bazı işletmelerde hijyenik standartlara uygun olmayan koşullarda üretilebildiğinden, potansiyel gıda güvenliği riskleri taşıyabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, peynir örneklerinde Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB), toplam maya ve küf miktarları, muhtemel laktobasil, muhtemel laktokok, Staphylococcus aureus sayımları yapılmış ve diğer patojen bakterilerin tanımlaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, tespit edilen patojen bakterilerin biyofilm oluşturma kapasiteleri, antibiyotik direnç profilleri, hemolitik, proteolitik ve jelatinaz aktiviteleri ile virülans gen faktörleri değerlendirilmiştir. Bu çalışma hem yerel peynir endüstrisi hem de halk sağlığı açısından önemli bulgular sunmuş ve peynir üreticileri ile denetleyicileri için referans veriler oluşturmuştur. Ayrıca, hijyen standartlarının iyileştirilmesi ve gelecekteki benzer araştırmalara ilham vermesi beklenmektedir. Çalışmamız Ardahan Deri Peyniri' nden patojen izolasyonu ve tanımlanması açısından bir ilk olma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the microbiological properties and the presence of pathogenic bacteria in leather cheeses produced in the Ardahan region. Ardahan Deri Cheese, one of Turkey's traditional cheese varieties, may pose potential food safety risks as it can be produced in conditions that do not comply with hygienic standards in some businesses. In this study, the total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total yeast and mold, probable lactobacilli, probable lactococci, Staphylococcus aureus were counted in cheese samples and other pathogenic bacteria were identified. Furthermore, the biofilmforming capacity, antibiotic resistance profiles, hemolytic, proteolytic, and gelatinase activities, and virulence gene factors of the identified pathogenic bacteria were evaluated. This study has provided important findings for both the local cheese industry and public health, serving as a reference for cheese producers and inspectors. It is also expected to improve hygiene standards and inspire similar future research. This study is the first to isolate and identify pathogens from Ardahan Deri Cheese.