Erken dönem uyum bozucu şemalar ve yeme bozukluğu belirtileri arasında bilinçli farkındalık düzeylerinin aracılık rolünün şema terapi modelinde incelenmesi
Examing the mediating role of mindful awareness levels between early maladaptive schemas and eating disorder symptoms in the schema therapy model
- Tez No: 979691
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE BULGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, Yeme davranışı, Yeme tutumu, Şema terapi modeli, Mindfulness, Eating behaviour, Eating attitudes, Schema therapy model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yeme bozuklukları belirtileri ile erken dönem uyumsuz şema alanlarının arasındaki ilişkide bilinçli farkındalık düzeyinin aracılık rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın örneklemi, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşayan 18 yaş ve üzeri 251 bireyden oluşmaktadır. Katılımcıların 164'ü kadın, 85'i erkek olup ve 2 katılımcı da cinsiyet belirtmemiştir. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form – 3 ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler, SPSS AMOS 26 programı aracılığıyla analiz edilerek ölçme modeli ve yapısal model test edilmiştir. Analiz sonucunda, erken dönem uyumsuz şema alanları ile yeme bozukluğu belirtileri arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca, bilinçli farkındalık düzeyleri ile erken dönem uyumsuz şema alanlarından ''zedelenmiş otonomi'' alanı arasında negatif yönde istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak, yeme bozukluğu belirtileri ile erken dönem uyumsuz şema alanları arasındaki ilişkide bilinçli farkındalık düzeylerinin aracı etkisi anlamlı olarak bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The present study examined the mediating role of mindfulness levels in the relationship between eating disorder symptoms and early maladaptive schema domains. The sample consisted of 251individuals aged 18 years and older residing in various cities across Turkey, including 164 women, 85 men and 2 nonbinary gender. Data were collected using the Demographiç Information Form, the Eating Disorder Eximination Questionnaire (EDE-Q), the Young Schema Questionnaire – Short Form 3 (YSQ-SF3), and the Mindful Attention Awareness Scale (MAAS). The data were analyzed using SPSS AMOS 26, and both the measurement model and structural model were tested. The analysis revealed a significant and positive relationship between early maladaptive schema domains and eating disorder symptoms. Additionally, a significant and negative relationship was found between mindfulness levels and the impaired autonomy schema domain. However, the mediating effect of mindulness levels in the relationship between eating disorder symptoms and early maladaptive schema domains was not found to be statistically significant.