Nesne ilişkileri ve yeme tutumları ilişkisinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin aracı rolü
The mediating role of symptoms of attention deficit and hyperactivity disorder in the relationship between object relations and eating attitudes
- Tez No: 979689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik bozukluğu, Nesne ilişkileri, Yeme davranışı, Yeme tutumu, Attention deficit and hyperactivity disorder, Object relations, Eating behaviour, Eating attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma nesne ilişkileri ile yeme tutumları arasındaki ilişkide dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin aracılık rolü olup olmadığını test etmek amacıyla düzenlenmiştir. Çalışmanın örneklemi Türkiye'de yaşayan 18-65 yaş aralığında, 559 kadın ve 203 erkek olmak üzere toplam 762 kişiden oluşmaktadır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği (BORTTI), Erişkin DEHB Kendi Bildirim Ölçeği, Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler Lisrel programı vasıtasıyla Yapısal Eşitlik Modellemesi uygulanmıştır. Yol analizi sonuçlarına göre, nesne ilişkileri ve yeme tutumları arasındaki ilişkiye, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin kısmi aracılık ettiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to test whether symptoms of attention deficit and hyperactivity disorder has a mediating role in the relationship between object relations and eating attitudes. The sample of the study consists of a total of 762 people, 559 women and 253 men, between the ages of 18-65, living in Turkey. In this study, Demographic Information Form, Bell Object Relations and Reality Evaluation Scale (BORTTI), Adult ADHD Self-Report Scale, Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) were used as data collection tools. Structural Equation Modeling was applied to the obtained data via Lisrel program. According to the path analysis results, it was found that ADHD partially mediate the relationship between object relations and eating behaviors.