Intelligent infrastructures: Anatomy of the METU campus
Akıllı altyapılar: ODTÜ yerleşkesinin anatomisi
  1. Tez No: 979692
  2. Yazar: ÖMER FARUK AĞIRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN SAVAŞ SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modern mimari, Sürdürülebilir kentleşme, Sürdürülebilir mimari, Teknik altyapı, Yeşil kampüs, Üniversite yerleşkeleri, Modern architecture, Sustainable urbanization, Sustainable architecture, Technical infrastructure, Green campus, University campuses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
1960'lı yıllarda“küçük bir şehir”kurma hedefiyle tasarlanıp inşa edilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yerleşkesi, gelişmiş bir altyapı tasarımı ile oluşturulmuştur. Bu tez, yerleşkenin karmaşık altyapı sistemleri, gereksinimleri ve sorunlarına odaklanmaktadır. Üniversite yerleşkesini çağdaş, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentsel ortamlar için erken bir örnek olarak yeniden ele almayı amaçlamaktadır. Bu tez, yerleşke ölçeğinden başlayarak seçilen bir yapının mimarisine kadar yerleşke altyapısının belgelenmesini ve temsilini üretir. Yerleşkenin altyapısal araştırması ve mimari anatomisi, yerleşkeyi sürekli akışlar, işleyen sistemler ve etkinlik ağları ile canlı bir varlık olarak yeniden ele alır. Bu mimari deney, altyapı ve mimari arasındaki ayrımları azaltır ve ODTÜ Yerleşkesini yeni bir tür fiziksel, sosyal ve doğal altyapılar topluluğu olarak yeniden tanımlar. Bu bağlamsal araştırma, yerleşkenin, yapılarının ve altyapısının akıllı kentsel gelişimi ve dönüşümüne yönelik kavramsal bir tasarım önerisi ile desteklenmektedir. Bu öneride altyapı,“Bilgi Çağı”ndaki teknolojik gelişmeler, sosyal dönüşümler ve çevresel zorluklar ışığında yeniden ele alınmaktadır. Amaç, yerleşkenin modern, hijyenik ve akılcı olan kavramları ve vizyonunu akıllı, döngüsel ve duyarlı ortamlara dönüştürmektir.
Özet (Çeviri)
Designed and constructed with the ambition of generating“a small city”in the 1960s, Middle East Technical University (METU) Campus is facilitated with a sophisticated infrastructural design. This thesis focuses on the complex infrastructural systems, needs, and problems of the campus. The goal is to re-investigate the university campus as an early model for modern, sustainable, and liveable urban environments. This thesis provides documentation and representation of campus infrastructure from campus scale to the architecture of a selected building. Infrastructural inquiry of the campus and its architectural anatomy enable to reconsider the campus as a living organism with continuous flows, operative systems, and networks of activities. This architectural experiment blurs the distinctions between infrastructure and architecture and redefines the METU Campus as a collection of a new type of physical, social, and natural infrastructures. This contextual research is supported by a conceptual design proposal for the intelligent urban development and transformation of the campus, buildings, and the infrastructure. Infrastructure is reconsidered in this proposal in the light of recent technological developments, social transformations, and environmental challenges of the“Information Age”. The aim is to transform the early conceptions and the vision of the campus, which was modern, hygienic, and rational into intelligent, circular, and responsive environments.