Computer aided analysis for building structures by finite element method
- Tez No: 2689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRŞİT ESKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: finite elements, displacement method, structural analysis. iii
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET BİNA YAPILARININ BİLGİSAYARDA SONLU ELEMANLARLA ANALİZİ Bu çalışmanın esas amacı yapısal analiz için sonlu elemanlarla yerdeğiştirme yönteminin mikrobilgisayarlarla uygulanmasını kolaylaştırmak için bir çözüm yöntemi geliştirmektir. Başarılı bir veri yönetim sistemi ve çözüm yöntemi geliştirilmiş ve yazılım Pascal ile gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem temel olarak bir yapısal veri erişim yöntemi olup, bütün giriş verilerini ve hesaplanmış sonuçları, daha sonradan kullanmak üzere yan bellekte tutmaktadır. Sonlu elemenlar yönteminin başarısı, doğrusal olan veya olmayan denklem sistemlerinin çözümü için etkin bir yöntemin bulunabilmesine bağlıdır. Burada, bir doğrudan çözüm şekli olan front tekniği kullanılmıştır. Bilgisayar çözümü için prosedürler geliştirilmiş ve yöntem, örneklerle beraber ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Sonuçların teori ile çok iyi bir uyum gösterdiği gözlenmiştir. Anahtar sözcükler : sonlu elemanlar, yer değiştirme yöntemi, yapısal analiz. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED ANALYSIS FOR BUILDING STRUCTURES BY FINITE ELEMENT METHOD SÜMER Behiç M.S. in Computer Eng. Supervisor: As st. Prof. Dr. Mürşit ESKİCİO?LU December 1987, pages 126 The primary objective of this study is to develop a solution technique to facilitate the vise of the finite element displacement method of structural analysis on a microcomputer. An intelligent data management system and solution method are developed and implemented in Pascal. Its basis is a structured data access method that stores all input and the calculated results on external storage for later use. The success of the finite element method depends on the availability of an efficient means of solving the resulting system of linear or nonlinear simultaneous equations. The frontal technique which is a.very efficient direct solution process is used. Procedures for the computer solution are developed and a full description of the method is presented together with examples. The results are in excellent agreement with those predicted by the theory.