Bağlanma stillerinin duygusal yeme üzerindeki etkisinde öz şefkatin düzenleyici rolü
The moderating role of self-compassion in the effect of attachment styles on emotional eating
- Tez No: 979701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Öz Şefkat, Duygusal Yeme, Düzenleyicilik Analizi, Attachment Styles, Self-Compassion, Emotional Eating, Moderation Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı bağlanma stilleri ile duygusal yeme arasındaki ilişkide öz şefkatin düzenleyici rolünün incelenmesidir. Bu amaçla araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu 18-65 yaş arası 305 kişiden oluşmaktadır. Araştırmaya 228 kadın, 77 erkek katılmış ve kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmişlerdir Araştırmaya dahil edilen katılımcılardan veriler: Kişisel Bilgi Formu, Öz Anlayış Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE-II) ve Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinden elde edilen bulgular değerlendirilirken istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 26.0 ve PROCESS Macro uygulaması kullanılmıştır. Analiz sürecinde iki grup karşılaştırmaları için Bağımsız Gruplar t-Testi, değişkenler arası ilişkileri değerlendirmek üzere Pearson Korelasyon Analizi, düzenleyicilik ilişkilerini incelemek için ise bootstrap temelli regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, demografik değişkenler açısından yapılan grup karşılaştırmalarında; yalnızca duygusal yeme davranışı açısından cinsiyetler arası anlamlı farklılıklar bulunduğunu, buna karşılık bağlanma stilleri ve öz şefkat değişkenleri açısından cinsiyete, eğitim ve çalışma durumuna göre anlamlı bir farklılık olmadığını ortaya koymuştur. Bağlanma stilleri, duygusal yeme ve öz şefkat arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan moderasyon analizleri sonucunda hem kaygılı hem de kaçıngan bağlanma ile öz şefkat etkileşimi incelendiğinde, öz şefkatin bu bağlamda düzenleyici (moderatör) bir rol oynamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the moderating role of self-compassion in the relationship between attachment styles and emotional eating. For this purpose, the study employed the relational survey model, one of the quantitative research methods. The sample group consisted of 305 individuals aged between 18 and 65. Of these, 228 were women and 77 were men, selected through convenience sampling. Data were collected using the Personal Information Form, the Self-Compassion Scale, the Experiences in Close Relationships Inventory-II (ECR-II), and the Emotional Eating Scale (EES). Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 26.0 and the PROCESS Macro application. Independent Samples t-test was used to compare two groups, Pearson correlation analysis was used to examine relationships between variables, and bootstrap-based regression analysis was conducted to test moderating effects. The findings revealed that, in group comparisons based on demographic variables, a significant difference between genders was found only for emotional eating behavior, whereas attachment styles and self-compassion did not significantly differ according to gender, education level, or employment status. Significant correlations were found among attachment styles, emotional eating, and self-compassion. Moderation analyses indicated that, when the interaction between both anxious and avoidant attachment and self-compassion was examined, self-compassion did not play a moderating role in this context.