Üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin yeme tutumları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of attachment styles of university students on eating attitude
- Tez No: 709654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM GÖNENLİ TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, bağlanma stilleri, yemek yeme tutumu, Attachment, attachment styles, eating attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Üniversite eğitimi süreci bireylerin ailelerinden ayrıldığı, kendi başlarına yaşadığı ve yeni ilişkiler kurduğu bir dönemdir. Bu dönemde geçmiş yaşantıların etkisi öğrencilerin ilişkilerine ve çeşitli davranışlarına etki ettiği görülmektedir. Özellikle bireylerin bağlanma stillerinin diğer davranışları üzerinde etkili olduğu gözlenebilmektedir. Bu bağlamda bireylerin bağlanma stillerinin yeme tutumlarını etkileyebileceği değerlendirilmektedir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin yeme tutumlarına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğrenim gören 280 öğrenciye anket uygulanmıştır. Uygulanan anket demografik bilgi formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Yeme Farkındalığı Ölçeğinden oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda yakın ilişkilerde kaçınma ve kaygı düzeyinin yaşın artmasıyla azaldığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin duygusal yeme düzeylerinin kız öğrencilerde erkeklere göre daha fazla olduğu gözlenmiştir. Erkek öğrencilerin ise yeme kontrol düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Yaşın yükselmesi ile öğrencilerin duygusal yeme, yeme kontrol, yeme farkındalık, dış etmenlerden etkilenme ve yeme tutum düzeylerinin de yükseldiği gözlenmiştir. En yüksek gelire sahip olan öğrencilerin en düşük gelire sahip öğrencilere göre duygusal yeme düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anne-baba eğitim düzeyinin artmasıyla yeme farkındalığının arttığı gözlenmiştir. Katılımcıların yeme farkındalıkları ile bağlanma stilleri arasında anlamlı düzeyde olumlu bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
University education is a period in which individuals leave their families, live on their own and establish new relationships. In this period, it is seen that the influence of past experiences affects students' relationships and various behaviors. It can be observed that especially individuals' attachment styles are effective on their other behaviors. In this context, it is evaluated that individuals' attachment styles may affect their eating attitudes. In this study, it was aimed to examine the effect of attachment styles of university students on eating attitudes. In this context, a questionnaire was applied to 280 students studying at Istanbul Aydın University Psychology Department. The questionnaire was created from the demographic information form, the Experiences in Close Relationship Inventory and the Mindful Eating Questionnaire (MEQ). The obtained data were analyzed with the SPSS package program. As a result of the study, it was found that the level of avoidance in close relationships decreases with increasing age, while the level of anxiety decreases. It was observed that the emotional eating levels of the students were higher in female students than in boys. It was observed that the eating control levels of male students were higher than that of women. With the increase in age, it was observed that the emotional eating, eating control, eating awareness, being affected by external factors and eating attitudes also increased. It has been found that the students with the highest income have higher levels of emotional eating than the students with the lowest income. It was observed that the awareness increased with the increase in the education level of the parents. It was determined that there is a significant positive relationship between the participants' eating attitudes and attachment styles.