E-commerce business analytics applications: A case study for retail sector in Türkiye
E-ticaret iş analitiği uygulamaları: Türkiye'de perakende sektörü için bir vaka çalışması
- Tez No: 979711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÖNÜL BOZOĞLU BATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Analitiği, E-Ticaret, Satış Tahmini, Veri Odaklı Strateji, Business Analytics, E-commerce, Sales Forecasting, Data-Driven Strategy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, iş iş analitiği (business analytics) benimsemesinin e-ticaret sektöründe satış performansı üzerindeki etkisini X şirketi örneği üzerinden incelemektedir. 2021'den Ocak 2025'e kadar aylık satış verileri kullanılarak, araştırmada çoklu doğrusal regresyon ve ARIMA temelli zaman serisi tahmini gibi nicel yöntemler uygulanarak analitik araçların benimselemesinin etkisi ve tahmin doğruluğu değerlendirilmektedir. Regresyon modeli; satın alma gücü, sektör büyümesi, mevsimsellik ve mağaza şube sayısı genişlemesi gibi temel iç ve dış faktörleri analiz etmektedir. 2021 sonrası analitik benimsemesini gösteren dummy değişken istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, bulgular mevsimselliğin satışları yönlendiren en önemli etken olduğunu vurgulamaktadır. ARIMA tahmin sonuçları, 2024 için yapılan tahminlerin gerçekleşen değerlerle yakın uyum sergilediğini göstererek X şirketinin analitik sistemlerinin güçlü öngörü kabiliyetini ortaya koymaktadır. Çalışma, analitik benimsemenin kısa vadede doğrudan satışları artırmayabileceğini ancak planlama doğruluğunu ve operasyonel esnekliği artırdığını sonucuna varmaktadır. İş yöneticilerine, analitiğin karar alma süreçlerine stratejik olarak entegre edilmesi; iş hedefleriyle uyum, veri kalitesi ve kurumsal kültür hazırlığına önem verilmesi hususunda öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of business analytics adoption on sales performance in the e-commerce sector, using X company as a case study. Leveraging monthly sales data from 2021 to January 2025, the research applies quantitative methods including multiple linear regression and ARIMA-based time-series forecasting to evaluate both the effect and predictive accuracy of analytics tools post-adoption. The regression model examines key internal and external factors such as purchasing power, industry growth, seasonality, and retail branch expansion. While the dummy variable capturing post-2021 analytics adoption was not statistically significant, the findings highlight seasonality as a major sales driver. ARIMA forecasting results for 2024 closely align with actual figures, indicating strong predictive capabilities of Company X's analytics systems. The study concludes that although analytics adoption may not directly boost sales in the short term, it enhances planning accuracy and operational responsiveness. Recommendations are provided to help business managers strategically embed analytics into decision-making processes, emphasizing alignment with business goals, data quality, and cultural readiness.