Lityum (I) biyosorpsiyonunda coniochaeta hoffmannii biyokütlesinin kullanımı
Utilization of coniochaeta hoffmannii biomass in lithium (I) biosorption
- Tez No: 979743
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ERTUĞRUL KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Coniochaeta hoffmannii, Lityum (I), Bal kabağı posası, Biyosorpsiyon, Coniochaeta hoffmannii, Lithium (I), Pumpkin pulp, Biosorption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Gerçekleştirilen tez çalışmasında balkabağı posasından elde edilen hidrolizatta geliştirilen Coniochaeta hoffmannii biyokütlesi lityum (I) biyosorpsiyon çalışmalarında biyosorbent olarak kullanılmıştır. Çalışmada biyosorpsiyonu etkileyen pH (2, 4, 6, 8, 10), başlangıç lityum (I) konsantrasyonu (0.5, 1.0, 2.0, 2.5 ve 3 mg/L) ve zaman (0, 5, 15, 30, 45 ve 60 dakika) gibi önemli parametreler optimize edilmiştir. Yapılan deneylerde en yüksek lityum (I) biosorpsiyonunun pH 6 değerinde gerçekleştiği, en yüksek biyosorpsiyon veriminin ise 0.61 mg/L lityum (I) varlığında %22.95 olduğu gözlemlenmiştir. Başlangıç lityum (I) konsantrasyonlarındaki artışın biyosorpsiyonda azalmaya sebep olduğu görülmüştür. 1 g/L biyosorbent varlığında 3.0 mg/L lityum (I) biyosorpsiyon verimi %15 olarak elde edilmiştir. Yapılan deneyler için, adsorpsiyon dengesinin matematiksel olarak tanımlanmasında Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modelleri kullanılmış, model sabitleri hesaplanarak adsorpsiyon dengesinin her iki adsorpsiyon modeline de uyduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada, Coniochaeta hoffmannii biyokütlesinin son yıllarda kullanımı giderek artan lityum (I) biyogideriminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the biomass of Coniochaeta hoffmannii developed in the hydroly-sate obtained from pumpkin pulp was used as a biosorbent in lithium (I) biosorption studies. Key parameters affecting biosorption such as pH (2, 4, 6, 8, 10), initial lithium (I) concentration (0.5, 1.0, 2.0, 2.5, and 3 mg/L), and contact time (0, 5, 15, 30, 45, and 60 minutes) were optimized. The experimental results showed that the highest lithium (I) biosorption occurred at pH 6, with the maximum biosorption efficiency observed as 22.95% in the presence of 0.61 mg/L lithium (I). It was observed that increasing the initial lithium (I) concentration led to a decrease in biosorption efficiency. In the presence of 1 g/L biosorbent and 3.0 mg/L lithium (I), the biosorption efficiency was determined to be 15%. To mathematically describe the adsorption equilibrium in the experiments, the Langmuir and Freundlich isotherm models were employed. Based on the calculated model constants, it was determined that the adsorption equilibrium fit both models. This study demonstrated that the biomass of Coniochaeta hoffmannii holds significant potential for lithium (I) bioremoval, an application that has been gaining increasing importance in recent years.