Çevresel teknolojilerin enerji talebi ve enerji verimliliği üzerindeki rolü: Türkiye için ekonometrik simülasyon örneği
The role of environmental technologies on energy demand and energy efficiency: An example of an econometric simulation for Turkey
  1. Tez No: 979754
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji ekonomisi, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Energy economy, Renewable energy, Renewable energy resources
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1990-2019 dönemi Türkiye ekonomisi kapsamında çevresel teknolojilerin enerji talebi ve enerji verimliliği üzerindeki etkilerini incelemektedir. Analizde kişi başına enerji tüketimi ve enerji yoğunluğu temel göstergeler olarak ele alınırken; çevresel teknoloji düzeyi, ekonomik açıklık, finansal gelişme ve kişi başına GSYH değişkenleri açıklayıcı değişkenler olarak kullanılmıştır. Doğrusal olmayan yapısal kırılmaların dikkate alındığı Bootstrap Fourier ARDL yöntemiyle gerçekleştirilen analiz sonucunda, çevresel teknolojiler ile finansal gelişmenin enerji talebi üzerinde uzun vadede anlamlı ve pozitif etkiler yarattığı belirlenmiştir. Buna karşın ekonomik büyümenin enerji talebini azaltıcı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Enerji verimliliği açısından ise, çevresel teknolojilerle uzun dönemli bir ilişki saptanmakla birlikte, bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Bu durum, çevresel teknoloji uygulamalarının henüz yeterince yaygınlaşmamış olabileceğine veya politika düzeyinde enerji verimliliğine yönelik uygulamaların sınırlı etki üretmesine işaret etmektedir. Ayrıca, ekonomik büyüme, ticaret açıklığı ve finansal gelişme gibi makroekonomik değişkenlerin enerji tüketimi üzerinde önemli etkiler yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Simülasyon analizleri, oluşturulan modellerin hem ex-post hem de ex-ante tahminlerde yüksek doğruluk sergilediğini göstermektedir. 2020-2023 dönemi için yapılan geriye dönük tahminlerde modellerin tarihsel verilerle uyumlu sonuçlar verdiği görülürken; 2024-2027 dönemine ilişkin senaryolar, çevresel teknolojilerin yaygınlaştırılmasının enerji talebini azaltma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye özelinde çevresel teknolojilerin enerji talebi ve enerji verimliliği üzerindeki etkilerini ekonometrik simülasyon yöntemiyle ele alan öncü çalışmalardan biri olup, literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Elde edilen bulgular, çevresel teknolojilerin enerji politikalarında stratejik bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada enerji tüketimi ile verimlilik dengesinin gözetildiği teknoloji odaklı politika yaklaşımlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of environmental technologies on energy demand and energy efficiency within the context of the Turkish economy over the period 1990-2019. In the analysis, per capita energy consumption and energy intensity are used as key indicators, while the level of environmental technologies, trade openness, financial development, and per capita GDP are employed as explanatory variables. Utilizing the Bootstrap Fourier ARDL method, which accounts for nonlinear structural breaks, the results reveal that environmental technologies and financial development have a significant and positive long-term effect on energy demand. In contrast, economic growth is found to exert a reducing effect on energy demand. Regarding energy efficiency, although a long-run relationship with environmental technologies is identified, this relationship is not statistically significant. This finding suggests that environmental technology practices may not yet be sufficiently widespread or that policy-level initiatives aimed at improving energy efficiency may still be producing limited effects. Furthermore, macroeconomic variables such as economic growth, trade openness, and financial development are shown to significantly influence energy consumption. Simulation analyses indicate that the constructed models demonstrate high accuracy in both ex-post and ex-ante forecasts. For the 2020–2023 period, backcasting results are consistent with historical data, while the scenarios for the 2024–2027 period suggest that the expansion of environmental technologies has the potential to reduce energy demand. This study represents one of the pioneering efforts that investigates the effects of environmental technologies on energy demand and energy efficiency in the case of Turkey through an econometric simulation approach, thereby offering an original contribution to the literature. The findings highlight the importance of considering environmental technologies as a strategic tool in energy policy and underscore the necessity of adopting technology-oriented policy frameworks that balance energy consumption and efficiency to achieve sustainable development goals.