Çözüm odaklı kısa süreli grupla danışmanın üniversite öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları üzerine etkisi (Atatürk Üniversitesi örneği)
The effect of solution-focused short-term group counseling on the technology addiction of university students (Atatürk University example)
- Tez No: 979753
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Bağımlılığı, Psikolojik Danışma, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Grupla Psikolojik Danışma, Grupla psikolojik danışma, Çözüm odaklı psikolojik danışma, Group counselling, Solution focused counseling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı çözüm odaklı grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırma deneysel bir araştırma olarak tasarlanmıştır ve bağımlı değişkeni; katılımcı lisans öğrencilerinin“Teknoloji Bağımlılık Düzeyleri”, bağımsız değişkeni ise“Çözüm Odaklı Kısa Süreli Grupla Psikolojik Danışma”oluşturmaktadır. Araştırmada yöntem olarak“Solomon 4 Gruplu Deneysel Testi”kullanılacağından, 2 kontrol ve 2 deney grubu oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim öğretim yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD, Okul Öncesi ABD öğrencileri olan 32 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen nicel verilerin analizinde 8 farklı istatistiksel analiz kullanılmış olup bu analizler bilgisayarda SPSS 27.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Yapılan analizler; 1. Frekans 2. Yüzde 3. Ki-kare analizi 4. Mann Whitney U testi 5. Kruskal Wallis H testi 6. Dunn Benferroni testi 7. Wilcoxon sıra farkları analizi 8. Cohen's D analizi 9. Eta-kare analizi Bulgular: Araştırmanın nicel verileri analiz edildiğinde, birinci grupta yer alan deney-1 (ön testli olan grup) ve kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu açısından benzer olduklarını göstermektedir. Birinci grupta yer alan deney-1(ön testli olan grup) ve kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma boyutu açısından fark olmadığını göstermektedir. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu puanlarının aritmetik ortalamasının Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin aritmetik ortalamasından daha yüksek olduğu görülmektedir. Yani deney grubundaki öğrencilerin daha fazla çevrim İçi oyun oynadıkları söylenebilir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu açısından aralarında kontrol grubun lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu puanlarının aritmetik ortalamasının Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin aritmetik ortalamasından daha yüksek olduğu görülmektedir. Yani deney grubundaki öğrencilerin daha fazla web sitelerini kullandıkları söylenebilir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu açısından aralarında kontrol grubun lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam puanlarının aritmetik ortalamasının Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin aritmetik ortalamasından daha yüksek olduğu görülmektedir. Yani deney grubundaki öğrencilerin daha fazla teknoloji bağımlısı oldukları söylenebilir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin teknoloji bağımlılığı açısından aralarında kontrol grubun lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin % 88'inin Teknoloji Bağımlılığı tam bağımlı iken Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerde tam bağımlı öğrencinin olmadığı görülmektedir. Yani deney grubundaki öğrencilerin daha fazla teknoloji bağımlısı oldukları söylenebilir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin teknoloji bağımlılığı açısından aralarında deney grubu aleyhine fark olduğunu göstermektedir. Birinci ve ikinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu açısından aralarındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde anlamlı bulunmuştur (KW=28,962 p=,000). Bu bulgu birinci ve ikinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu açısından aralarında fark olduğunu göstermektedir. Farkın kaynağını anlamak amacıyla Dunn Bonferroni Post Hoc testi uygulanmıştır. Dunn Bonferroni Post Hoc testi sonucu, Kontrol-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-2 grubundaki öğrencilerle Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin lehine anlamlı, Kontrol-2 deki öğrencilerle Deney-2 deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-2 deki öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur. Bu farkın etki büyülüğüne ilişin Eta-kare değeri de çok yüksek düzeyde anlamlı bulunmuştur (η²=0,96). Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma boyutu açısından aralarındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde anlamlı bulunmuştur (KW=25,192 p=,000). Bu bulgu birinci ve ikinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma boyutu açısından aralarında fark olduğunu göstermektedir. Farkın kaynağını anlamak amacıyla Dunn Bonferroni Post Hoc testi uygulanmıştır. Dunn Bonferroni Post Hoc testi sonucu, Kontrol-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-2 grubundaki öğrencilerle Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma boyutu puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur. Bu farkın etki büyülüğüne ilişin Eta-kare değeri de çok yüksek düzeyde anlamlı bulunmuştur (η²=0,91). Birinci ve ikinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu açısından aralarında fark olduğunu göstermektedir. Farkın kaynağını anlamak amacıyla Dunn Bonferroni Post Hoc testi uygulanmıştır. Dunn Bonferroni Post Hoc testi sonucu, Kontrol-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-2 grubundaki öğrencilerle Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur. Bu farkın etki büyülüğüne ilişin Eta-kare değeri de çok yüksek düzeyde anlamlı bulunmuştur (η²=0,92). Birinci ve ikinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu açısından aralarında fark olduğunu göstermektedir. Farkın kaynağını anlamak amacıyla Dunn Bonferroni Post Hoc testi uygulanmıştır. Dunn Bonferroni Post Hoc testi sonucu, Kontrol-1(ön testli olan grup) ve Kontrol-2 grubundaki öğrencilerle Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin lehine anlamlı, Kontrol-2'deki öğrencilerle Deney-2'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-2'deki öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur. Bu farkın etki büyülüğüne ilişin Eta-kare değeri de çok yüksek düzeyde anlamlı bulunmuştur (η²=0,98). Birinci ve ikinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup), Kontrol-1(ön testli olan grup), Deney-2, Kontrol-2 deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği Toplam açısından aralarında fark olduğunu göstermektedir. Farkın kaynağını anlamak amacıyla Dunn Bonferroni Post Hoc testi uygulanmıştır. Dunn Bonferroni Post Hoc testi sonucu, Kontrol-1 ve Kontrol-2 grubundaki öğrencilerle Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği Toplam puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin lehine anlamlı, Kontrol-2 deki öğrencilerle Deney-2 deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği Toplam puanları arasındaki farklar p<0.05 önem düzeyinde Deney-2 deki öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur. Bu farkın etki büyülüğüne ilişin Eta-kare değeri de çok yüksek düzeyde anlamlı bulunmuştur (η²=0,98). Birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma puanları son testte azalmıştır. Deney-1 deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma puanları son testte azalmıştır. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu sontest puanlarının aritmetik ortalamasının öntest puanlarının aritmetik ortalamasından daha düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama puanlarında son testte düşüş yaşanmıştır. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu sontest puanlarının aritmetik ortalamasının öntest puanlarının aritmetik ortalamasından daha düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma puanlarında son testte düşüş olmuştur. Deney grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam sontest puanlarının aritmetik ortalamasının öntest puanlarının aritmetik ortalamasından daha düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Deney-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam puanlarında son test lehine fark olduğunu göstermektedir. Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Sosyal Ağ Kullanma puanları son testte azalmıştır. Birinci grupta yer alan Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Anlık Mesajlaşma puanları son testte azalmıştır. Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu sontest puanlarının aritmetik ortalamasının öntest puanlarının aritmetik ortalamasından daha düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Çevrim İçi Oyun Oynama puanlarında son testte düşüş yaşanmıştır. Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu sontest puanlarının aritmetik ortalamasının öntest puanlarının aritmetik ortalamasından daha düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma boyutu öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Web Sitelerini Kullanma puanlarında son testte düşüş olmuştur. Kontrol grubu-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam sontest puanlarının aritmetik ortalamasının öntest puanlarının aritmetik ortalamasından daha düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgu birinci grupta yer alan Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam öntest ve sontest puanları arasında sontest lehine fark olduğunu göstermektedir. Kontrol-1(ön testli olan grup)'deki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği toplam puanlarında son test lehine fark olduğunu göstermektedir. Hem Deney-1(ön testli olan grup) hem de Kontrol 1(ön testli olan grup) grubundaki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği öntest ve sontest puanları arasındaki farklar anlamlı çıksa da en büyük değişimin Deney grubunda olduğu söylenebilir. Sonuçlar: Araştırmanın nicel bulguları, çözüm odaklı grupla psikolojik danışmanın teknoloji bağımlılığı düzeylerinin azalmasında etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları incelendiği vakit Kontrol 1(ön test uygulanan grup) grubunun ön test puanları ile son test puanları arasında deney grubundaki kadar olmasa da anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir. Araştırma da Deney 1 grubunun ön-test ve son-test verilerine bakıldığı zaman son-test lehine düşüş olduğu görünüyor. Bu sonuçta Çözüm Odaklı Kısa Süreli Grupla Psikolojik Danışmanlığın teknoloji bağımlılık düzeyinde azalmada rolünün önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda Kontrol 1 grubuna uygulanan ön-test ve son-test verileri arasında son-test verileri lehine düşüş olduğu görülmektedir. Deney 1 grubundaki ön-test son-test verileri kadar düşüş olmasa da kendi içerisindeki düşüşte bizlere ön-test uygulamanın kişilerin az da olsa konuya duyarlı hale gelip dikkat etmeye çalıştıklarını göstermektedir. Bu anlamın sebebi incelendiği vakit ön test uygulanan grupta ölçek ile ilgili soruları görmeleri farkındalık seviyelerinde değişiklik oluşturmaktadır. Bu farkındalık kendilerinin teknolojiyi doğru kullanmaları için bir miktar duyarlı hale getirmiştir. Teknoloji ile geçirdikleri süreleri kontrol altına almaya çalıştıkları için son testte bir miktar düşüş fark edilmektedir. Her ne kadar düşüş görülse de Deney grubu kadar düşüş gerçekleşmemiştir. Özetleyecek olursak hem Deney1 (Ön testli grup) hem de Kontrol 1 (Ön testli grup) grubundaki öğrencilerin Teknoloji Bağımlılık Ölçeği ön test ve son test puanları arasındaki farklar anlamlı çıksa da en büyük değişimin Deney grubunda olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effect of solution-focused group counseling on university students' technology addiction. Method: This research was designed as an experimental research and the dependent variable is“Technology Addiction Levels”of the participating undergraduate students and the independent variable is“Solution-Focused Short-Term Group Counseling”. Since the“Solomon 4-Group Experimental Test”will be used as the method in the research, 2 control and 2 experimental groups were formed. The study group of the research consists of 32 students who are students of the Guidance and Psychological Counseling Department, Pre-School Department in the 2023-2024 academic year. 8 different statistical analyses were used in the analysis of the quantitative data obtained as a result of the research and these analyses were performed on the computer with SPSS 27.00 statistical package program. Analyses performed; 1. Frequency 2. Percentage 3. Chi-square analysis 4. Mann Whitney U test 5. Kruskal Wallis H test 6. Dunn Benferroni test 7. Wilcoxon rank difference analysis 8. Cohen's D analysis 9. Eta-square analysis Findings: When the quantitative data of the research is analyzed, it shows that the students of in the experimental group placed in the first group (pretested group) and the control-1 group (pretested group) are similar in terms of social network usage dimension. The data of the research shows that there is no difference in terms of the Instant Messaging dimension between the students in the first group, experimental-1 (pre-tested group) and control-1 (pre-tested group). It is seen that the arithmetic mean of the Online Game Playing dimension scores of the students in the Experimental Group-1 (pre-tested group) is higher than the arithmetic mean of the students in the Control Group-1 (pre-tested group). In other words, it can be said that the students in the experimental group play more online games. This finding shows that there is a difference in favor of the control group between the students in the Experimental Group-1 (pre-tested group) and Control Group-1 (pre-tested group) in terms of the Online Game Playing dimension. It is seen that the arithmetic mean of the Web Site Usage dimension scores of the students in the Experiment-1 (pre-tested group) is higher than the arithmetic mean of the students in the Control group-1 (pre-tested group). In other words, it can be said that the students in the experimental group use more websites. This finding shows that there is a difference in favor of the control group in terms of the Web Site Usage dimension of the students in the first group, Experiment-1 (pre-tested group) and Control-1 (pre-tested group). The arithmetic mean of the Technology Addiction Scale total scores of the students in the Experimental group-1 (pre-tested group) is higher than the arithmetic mean of the students in the Control group-1 (pre-tested group). That is to say, it can be said that the students in the experimental group are more addicted to technology. This finding shows that there is a difference between the students in the first group including Experimental group-1 (Pretested group) and Control group-1(Pretested group) in terms of technology addiction It is seen that 88% of the students in the Experimental Group-1 (pre-tested group) are fully dependent on Technology Addiction, while there are no fully dependent students in the Control Group-1 (pre-tested group). In other words, it can be said that the students in the experimental group are more addicted to technology. This finding shows that there is a difference between the students in the first group, Experiment-1 (pre-tested group) and Control-1 (pre-tested group) in favor of the control group in terms of technology addiction. It was found that the differences between the students of the first and second groups taking place in Experimental-1 Pretested Group, Control-1 Pretested Group, Experimental Group-2, Control Groups 1-2 were significant in terms of Social Network Usage dimension at the p<0.05 significanca level (KW=28,962 p=,000). This finding shows that there is a difference between the students in Experiment-1 (pre-tested group), Control-1 (pre-tested group), Experiment-2, Control-2 in the first and second groups in terms of Social Network Usage dimension. Dunn Bonferroni Post Hoc test was applied in order to understand the source of the difference. As a result of the Dunn Bonferroni Post Hoc test, the differences in Social Network Usage dimension scores between the students in Control-1 (pre-tested group) and Contro l-2 groups and the students in Experiment-1 (pre-tested group) were found to be significant at the p<0.05 level in favor of the students in Experiment-1 (pre-tested group), the differences in Social Network Usage dimension scores between the stude