Fen bilimleri öğretmenlerinin web 2.0 içerik geliştirmeye yönelik özyeterlik inançlarının ve kullanım yetkinliklerinin incelenmesi
(investigation of science teachers' self-efficacy beliefs and use competencies towards web 2.0 content development)
  1. Tez No: 979755
  2. Yazar: BATUHAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, dijital içerik geliştirme, öz yeterlilik inancı, fen eğitimi, eğitimde teknoloji kullanımı, Web 2.0 Tools, Digital Content Development, Self-efficacy Belief, Science Education, Use of Technology in Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu metnin amacı, Web 2.0 araçlarının eğitimdeki rolünü ve özellikle fen bilimleri öğretmenlerinin bu araçları kullanma konusundaki öz-yeterlik inançlarını kapsamlı biçimde incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada, karma araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Bu desen, nitel ve nicel verilerin eş zamanlı olarak toplanıp analiz edilmesine olanak tanıyarak veri türlerinin birbirini tamamlamasını sağlamıştır. Araştırmanın nicel aşamasında tarama modeli kullanılmış; fen bilimleri öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarına yönelik öz-yeterlik inançları ve kullanım yetkinlikleri geniş bir örneklem üzerinden istatistiksel olarak incelenmiştir. Nicel aşamada, fen bilimleri öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarına yönelik kullanım düzeyleri ve öz-yeterlik algılarını ölçmek amacıyla Çelik (2020) tarafından geliştirilen iki ölçek kullanılmıştır: Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği Ölçeği ve Web 2.0 Hızlı İçerik Geliştirme Öz-Yeterlik İnancı Belirlemeye Yönelik Ölçek. Veriler çevrim içi anketle toplanmış, SPSS ile analiz edilmiştir. Nitel aşamada ise Web 2.0 araçlarını aktif kullanan 10 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin Web 2.0 araçlarını kullanma süreçlerine dair deneyimleri ve bu deneyimlere yükledikleri anlamlar yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla detaylı biçimde analiz edilmiştir. Her iki veri seti, araştırma sürecinde karşılaştırılarak birleştirilmiş ve öğretmenlerin teknolojiye ilişkin tutumları hem ölçülebilir hem de bağlamsal boyutlarıyla değerlendirilmiştir. Bu yöntemsel yaklaşım, Web 2.0 içerik geliştirme sürecinin pedagojik, teknolojik ve kişisel yönlerini çok boyutlu biçimde ele alma amacıyla yapılandırılmıştır. Bulgular: Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin Web 2.0 teknolojilerini kullanarak dijital içerik tasarlama konusundaki öz-yeterlik algılarını ve bu araçları kullanma becerilerini incelemektir. Çalışma, söz konusu yeterlik düzeylerinin cinsiyet, mesleki deneyim süresi, eğitim düzeyi, Web 2.0 araçlarının aktif kullanım durumuanlamlı farklılık gösterip göstermediğini analiz etmektedir. Ayrıca bu çalışmada, öğretmenlerin Web 2.0 araçlarıyla içerik üretme süreçlerine ilişkin görüşleri yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış ve tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, hem nicel hem de nitel veri analizlerine dayanarak yorumlanmış ve fen bilimleri öğretmenlerinin dijital içerik geliştirme becerileri çok boyutlu bir yaklaşımla ele alınmıştır. Sonuçlar:Araştırma sonuçları, Web 2.0 araçlarının eğitimde etkili biçimde kullanılmasının öğretim sürecinin verimliliğini ve öğrenci etkileşimini artırdığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, bu araçların pedagojik entegrasyonunun sağlanabilmesi için hem teknik destek hem de öğretmen eğitiminin sürekli güncellenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this text is to comprehensively examine the role of Web 2.0 tools in education and particularly the self-efficacy beliefs of science teachers in using these tools. Method: In this study, a mixed research approach was adopted and a convergent parallel design was used. This design allowed for the simultaneous collection and analysis of qualitative and quantitative data, ensuring that the data types complemented each other. In the quantitative phase of the study, a survey model was used; science teachers' self-efficacy beliefs and usage competencies for Web 2.0 tools were statistically examined with a large sample. In the quantitative phase, two scales developed by Çelik (2020) were used to measure science teachers' usage levels and self-efficacy perceptions of Web 2.0 tools: the Web 2.0 Tools Usage Competence Scale and W2ÖYİÖ. Data were collected via an online survey and analyzed using SPSS. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 10 teachers who actively use Web 2.0 tools. To this end, teachers' experiences of using Web 2.0 tools and the meanings they attributed to these experiences were analyzed in detail through semi-structured interviews. Both data sets were compared and combined during the research process, and teachers' attitudes toward technology were assessed in both measurable and contextual dimensions. This methodological approach was designed to address the pedagogical, technological, and personal aspects of the Web 2.0 content development process in a multidimensional manner. Findings: The purpose of this study is to examine science teachers' self-efficacy perceptions for designing digital content using Web 2.0 technologies and their skills in using these tools. The study analyzes whether these levels of efficacy differ significantly across gender, length of professional experience, level of education, and active use of Web 2.0 tools. Furthermore, in this study, teachers' views on their content creation processes with Web 2.0 tools were collected through semi-structured interviews and evaluated using thematic analysis. The findings were interpreted based on both quantitative and qualitative data analyses, and science teachers' digital content development skills were examined through a multidimensional approach. Conclusions:Research results have revealed that the effective use of Web 2.0 tools in education increases the efficiency of the teaching process and student interaction. However, it has been concluded that both technical support and teacher training must be continuously updated to ensure the pedagogical integration of these tools.