Niccolò Machiavelli'de siyaset ve ahlak ilişkisi: Virtù ve fortuna
The relationship of politics and morality in Niccolò Machiavelli: Virtù and fortuna
- Tez No: 979765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Machiavelli, Siyaset, Ahlak, Modern Siyaset, Machiavelli, Politics, Morality, Modern Politics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yönetmek ve yönetilmek insanlık tarihi boyunca varlığını sürdüren temel toplumsal pratiklerdendir. Nüfus artışı, kaynakların sınırlılığı ve birlikte yaşama zorunluluğu insanları siyasal düzen arayışına yönlendirmiştir. Bu düzenin sürekliliği ise zamanla toplumsal normlar ve ahlaki değerler temelinde şekillenmiştir. Bu çalışma, modern siyaset düşüncesinin kurucu figürlerinden biri olan Niccolò Machiavelli'nin siyaset ve ahlak ilişkisine dair yaklaşımını tarihsel, kavramsal ve düşünsel boyutlarıyla ele almaktadır. Machiavelli, siyaseti kendi dinamikleri içinde ele alarak, ahlaki normların siyasal başarı adına nasıl araçsallaşabileceği sorusunu Prens ve Söylevler adlı eserleri üzerinden, virtù ve fortuna kavramları bağlamında tartışmıştır. Çalışma,“Machiavelli siyaset ve ahlak arasındaki bağı bütünüyle kopardı mı yoksa siyasete özgü yeni bir ahlak anlayışı mı geliştirdi?”sorusuna odaklanmaktadır. Bu bağlamda da onun modern siyaset üzerindeki etkilerini kısaca değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Governing and being governed are among the fundamental social practices that have existed throughout human history. Population growth, limited resources and the necessity of living together have led people to seek political order. The continuity of this order has been shaped over time on the basis of social norms and moral values. This study examines the historical, conceptual and intellectual dimensions of Niccolò Machiavelli's approach to the relationship between politics and morality, as one of the foundational figures of modern political thought. Machiavelli, by addressing politics within its own dynamics, discussed how moral norms could be instrumentalized for political success, particularly through his works, The Prince and The Discourses, in the context of the concepts of virtù and fortuna. The study focuses on the question of whether Machiavelli completely broke the bond between politics and morality; in this context, it aims to evaluate his effects on modern politics.