Türkiye'de işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: (1990–2023)
The relationship between unemployment and economic growth in Turkey: (1990-2023)
  1. Tez No: 979766
  2. Yazar: SÜMEYYE ARARGÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA ÇAĞLAR YURTTANÇIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ekonometri, İstatistik, Economics, Econometrics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: ARDL Eşbütünleşme Testi, ARDL Sınır Testi, Makroekonomi, Makroekonomik değişkenler, ARDL Cointegration Test, Autoregressive Distributed Lag Bounds Test, Macroeconomy, Macroeconomic variables
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki 1990–2023 dönemi için incelenmiştir. Yapılan analizde, işsizlik ile büyüme arasındaki ilişkinin yönü ve niteliği iki ayrı model kurularak test edilmiştir. Birinci modelde ekonomik büyümenin işsizlik üzerindeki etkisi, ikinci modelde ise işsizliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Modellerde kontrol değişkeni olarak enflasyon da dahil edilmiştir. Çalışmada zaman serisi analizine uygun olarak, serilerin durağanlık düzeylerini incelemek amacıyla ADF ile Phillips-Perron birim kök testlerinden faydalanılmıştır. Serilerin uygun düzeyde durağanlaştırılmasının ardından, değişkenler arasında hem kısa hem de uzun dönemli ilişkiler ARDL (Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Model) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, her iki modelde de değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki bulunmuştur. Birinci modelde büyüme, işsizlik üzerinde negatif ve anlamlı bir etki oluştururken; ikinci modelde işsizlik, büyümeyi kısa dönemde negatif ve anlamlı etkilemekte; uzun dönemde ise katsayı negatif olsa da istatiksel olarak anlamlı değildir. Enflasyon değişkeni her iki modelde de anlamlı rol oynamıştır. Ayrıca, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini belirlemek amacıyla Toda-Yamamoto nedensellik testi kullanılmıştır. Toda–Yamamoto nedensellik testi sonuçları ise işsizlikten büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik olduğunu göstermiştir. Bulgular, Türkiye'de işsizliği azaltmaya yönelik politikaların da büyüme üzerinde etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between unemployment and economic growth in the Turkish economy for the period 1990–2023. In the analysis, the direction and nature of the relationship between unemployment and growth were tested by establishing two separate models. The first model examined the effect of economic growth on unemployment, while the second model examined the effect of unemployment on economic growth. Inflation was also included as a control variable in the models. In line with time series analysis, the ADF and Phillips-Perron unit root tests were employed to examine the stationarity levels of the series. After achieving stationary at the appropriate level, both short-term and long-term relationships among the variables were analyzed using the ARDL (Autoregressive Distributed Lag) method. According to the results, a long-term relationship was found between the variables in both models. In the first model, growth had a negative and significant effect on unemployment; in the second model, unemployment negatively and significantly affected growth in the short run, whereas in the long run the coefficient was negative but not statistically significant. The inflation variable played a significant role in both models. Additionally, the Toda-Yamamoto causality test was applied to determine the causal relationship between the variables. The results of the Toda–Yamamoto causality test indicated a one-way causality running unemployment to growth. The findings suggest that policies aimed at reducing unemployment in Turkey may also have an impact on growth.