Köpeklerde medetomidin- ketamin- izofluran anestezi protokolünde roküronyum bromür ve butorfanol kullanımının karaciğer ile safra kesesi üzerine olan etkisinin biyokimyasal ve ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Biochemical and ultrasonographic evaluation of the effects of rocuronium bromide and butorphanol on the liver and gallbladder under medetomidine-ketamine-isoflurane anesthesia in dogs
- Tez No: 979819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME YAYGINGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-veteriner hekimlik, Surgery-veterinary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında medetomidin, ketamin, izofluran anestezisine kas gevşetici ajan olan roküronyum bromür ve agonist-antagonist etkili bir opioid olan butorfanol eklenerek anestezi protokolü oluşturuldu. Çalışmanın amacı, oluşturulan bu anestezi protokolünün biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine etkilerini değerlendirmek ve aynı zamanda hepatobilier sistemin ultrasonografik muayenesi sırasında, özellikle safra kesesi duvar kalınlığına, kullanılan anestezik kombinasyonlarının etkilerini belirlemektir. Çalışmanın materyalini, değişik ırk, yaş ve ağırlığa sahip toplam 21 adet dişi köpek oluşturdu. Köpekler rastgele olarak yedişerli üç gruba ayrıldı. Bütün gruplara preanestezik olarak medetomidin 0,04 mg/kg IM, indüksiyon ajanı olarak ketamin 10 mg/kg IM uygulandı. İndüksiyonu takiben tüm hayvanlar uygun çaptaki endotrakeal tüpler ile entübe edilerek, anestezi cihazına bağlandı ve hayvanlara %100 oksijen ile birlikte anestezinin idamesi için gaz anesteziği olarak izofluran verildi. Tüm hayvanlar monitörize edildi. İkinci gruptaki hayvanlara 0,6 mg/kg IV roküronyum bromür, üçüncü gruptaki hayvanlara 0,4 mg/kg SC butorfanol ve 0,6 mg/kg IV roküronyum bromür uygulandı. Anesteziye alınan hayvanlarda solunum sayısı, kalp atım sayısı, vücut sıcaklığı, noninvaziv kan basıncı (NIBP), oksijen saturasyonu (SpO2), end tidal karbondioksit (EtCO2) parametreleri kaydedildi. Anestezi öncesi ve anestezi sırasında tam kan ve biyokimyasal parametreleri (ALP, ALT, BUN, CRE, GLU, TP) değerlendirildi. Hayvanların ultrasonografik muayeneleri anestezi öncesi ve anestezi sırasında yapıldı. Safra kesesinin boyutlandırılması için gerekli olan yükseklik, genişlik, uzunluk ve kese duvar kalınlığı ölçülerek kaydedildi. Tüm gruplarda solunum sayısında azalma görülmekle birlikte, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Anestezi süresince tüm gruplarda vücut sıcaklığının anlamlı düzeyde azaldığı görüldü. Kalp atım sayısı roküronyum bromür grubunda artarken, butorfanol grubunda anlamlı azalma belirlendi. Bütün gruplarda hematoloji ve biyokimya parametreleri değişiklik göstermekle birlikte, değişikliklerin tamamının referans aralığında olduğu görüldü. Safra kesesi duvar kalınlığı değerleri arasında anestezi öncesi ve anestezi sırasında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak, bu çalışmada medetomidin, ketamin ve izofluran ile oluşturulan anestezi protokolüne roküronyum bromür ve butorfanol eklenmesinin, özellikle izofluran gereksinimini azaltıcı bir etkiye sahip olduğu görüldü. Tüm gruplarda fizyolojik parametreler ile tam kan sayımı ve biyokimyasal değerlerde klinik açıdan anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, an anesthesia protocol was established by adding rocuronium bromide, a neuromuscular blocking agent, and butorphanol, an opioid with agonist-antagonist properties, to a medetomidine-ketamine-isoflurane anesthesia regimen. The aim of the study was to evaluate the effects of this protocol on biochemical and hematological parameters and to determine the influence of the anesthetic combinations on the hepatobiliary system during ultrasonographic examination particularly focusing on the thickness of the gallbladder wall. The study material consisted of 21 female dogs of various breeds, ages, and body weights. The dogs were randomly divided into three groups of seven animals each. All groups received 0.04 mg/kg IM medetomidine as preanesthetic medication and 10 mg/kg IM ketamine as the induction agent. Following induction, all animals were intubated using appropriately sized endotracheal tubes and connected to an anesthesia machine. Isoflurane was administered in 100% oxygen for maintenance of anesthesia. All animals were continuously monitored. In the second group, 0.6 mg/kg IV rocuronium bromide was administered; in the third group, 0.4 mg/kg SC butorphanol and 0.6 mg/kg IV rocuronium bromide were administered. Throughout anesthesia, respiratory rate, heart rate, body temperature, non-invasive blood pressure (NIBP), oxygen saturation (SpO₂), and end-tidal carbon dioxide (EtCO₂) were recorded. Complete blood count and biochemical parameters (ALP, ALT, BUN, CRE, GLU, TP) were evaluated before and during anesthesia. Ultrasonographic examinations were performed before and during anesthesia. The height, width, length, and wall thickness of the gallbladder were measured and recorded. Although a decrease in respiratory rate was observed in all groups, the difference was not statistically significant. Body temperature decreased significantly in all groups during anesthesia. While heart rate increased in the rocuronium bromide group, a significant decrease was observed in the butorphanol group. Despite changes in hematological and biochemical parameters across all groups, all values remained within reference ranges. There was no significant difference in gallbladder wall thickness between the pre-anesthesia and intra-anesthesia measurements. In conclusion, the addition of rocuronium bromide and butorphanol to the medetomidine-ketamine-isoflurane anesthesia protocol appeared to reduce the requirement for isoflurane. No clinically significant changes were observed in physiological parameters, complete blood count, or biochemical values across the groups.