Ahzâb Sûresi 57. âyet çerçevesinde İslâm ahlâkının temellendirilmesi
Grounding the morality of Islam in the framework of verse 57 of Surah al-Ahzab
- Tez No: 979822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAĞÇİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahzab suresi, Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Ahzab sura, Koran, Commentary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Allah, insanlar için din olarak İslâm'ı seçmiş ve dini kemale erdirmiştir. Bu dinin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerîm, müminlerin bireysel ve toplumsal yaşamlarını düzenleyen evrensel ilke ve kaideleri içermektedir. Bu kaidelerin merkezinde ahlâk kavramı yer almakta; ahlâk, iman ve ibadetleri de içine almaktadır. Dolayısıyla Kur'an, kıyamete kadar geçerliliği olan bir rehber olarak ahlâkın sağlam ve değişmez temellerini sunmaktadır. Fakat günümüzde ahlâk kavramı, bireysel ve toplumsal yaşamda hak ettiği konumu tam olarak koruyamamaktadır. Bu durum ise ahlâk anlayışının yeniden ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle ahlâkın yaşamdaki işleyişini iyileştirmek için öncelikle zihinsel bir dönüşüm gerekmekte; bunun için de tüm ahlâkî ilkeleri kapsayan genel bir ahlâk yasasının belirlenmesi ve bu yasaya göre ilkelere anlam kazandırılması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın ilk bölümünde, ahlâk kavramının genel çerçevesi çizilmekte ve İslâmi ilimlerle olan ilişkisi açıklanmaktadır. İkinci bölümde ise Ahzâb sûresinin 57. âyeti, dilsel ve anlamsal açıdan analiz edilerek ahlâkî işlevi bakımından değerlendirilmektedir. Son olarak, ilgili âyetten hareketle“Allah'ı ve Resûl'ünü incitmemek”ilkesi doğrultusunda İslam ahlâkı temellendirilmektedir. Buna göre, bir Müslümanın her davranışında Allah'ı ve Resûlü incitmekten kaçınma gayreti, onun ahlâklı bir yaşam sürdürmesine önemli ölçüde katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Allah has chosen Islam as the religion for humanity and has perfected it. The primary source of this religion, the Qur'an, contains universal principles and rules that regulate the individual and social lives of believers. At the center of these principles lies the concept of morality; morality also encompasses faith and acts of worship. Consequently, the Qur'an serves as a guide with lasting validity until the Day of Judgment, presenting a solid and unchanging foundation for morality. However, today the concept of morality has not fully retained the position it deserves in individual and social life. This situation necessitates a reexamination of the understanding of morality. Therefore, improving the functioning of morality in life first requires a mental transformation; for this purpose, it is essential to establish a general moral law encompassing all moral principles and to give meaning to these principles accordingly. In this context, the first chapter outlines the general framework of the concept of morality and explains its relationship with Islamic sciences. In the second chapter, verse 57 of Surah Al-Ahzab is analyzed linguistically and semantically, and then evaluated in terms of its moral fonction. Finally, based on the relevant verse, Islamic morality is grounded upon the principle of“not harming Allah and His Messenger.”Accordingly, a Muslim's effort to avoid harming Allah and His Messenger in every behavior significantly contributes to leading a moral life.