Başlangıç keman eğitiminde dizi çalışma durumları ve dizi çalışmalarına yönelik öneriler
Scale studies in the beginning violin teaching and recommendations for scale pratices
- Tez No: 979857
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY EBRU TUNCER GÜLSELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Enstrüman çalma, Evrensel müzik, Keman, Kemane, Klasik müzik, Müzik skalası, Senfonik müzik, Çalgı eğitimi, Çok sesli müzik, Instrument playing, Universal music, Violin, Violin bow, Classical music, Music scale, Symphonic music, Instrumental education, Polyphonic music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, başlangıç düzeyindeki keman eğitiminde dizi çalışmalarının uygulanma durumlarını incelemek, bu uygulamalara yönelik öğretim elemanlarının görüşlerini ortaya koymak ve pedagojik temellere dayalı öneriler geliştirmektir. Nitel araştırma desenine sahip bu çalışmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Katılımcılar, farklı üniversitelerde görev yapan keman eğitimi alanında uzman 11 öğretim elemanından oluşmaktadır. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, dizi çalışmalarının başlangıç keman eğitiminde sol el pozisyonları, entonasyon gelişimi, yay kontrolü ve genel teknik yeterliliğin kazandırılmasında önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Katılımcılar, dizi çalışmalarının erken dönemde düzenli ve planlı bir biçimde sunulmasının öğrencilerin teknik gelişimine olumlu katkı sağladığı konusunda hemfikirdir. Araştırma kapsamında ayrıca Mathieu Crickboom'un keman metodu ayrıntılı olarak analiz edilmiş ve başlangıç düzeyine yönelik dizi örnekleri yapısal ve pedagojik açıdan değerlendirilmiştir. Crickboom metodunun, pozisyon temelli ilerleyişi ve yay tekniklerini sistematik biçimde ele alması nedeniyle başlangıç öğrencileri için uygun bir temel sunduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, başlangıç düzeyindeki keman öğrencilerine yönelik olarak geliştirilen farklı dizi çalışma önerileri nota örnekleri ve açıklamalarla birlikte sunulmuştur. Bu çalışmanın, keman eğitmenleri için uygulamaya dönük rehberlik sağlayacağı ve başlangıç düzeyi öğretim süreçlerine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the implementation of scale exercises in beginner-level violin education, to reveal the opinions of instructors regarding these practices, and to develop suggestions based on pedagogical foundations. This research employs a qualitative research design, and semi-structured interviews were used as the data collection tool. Participants consist of violin education experts working at various universities. The collected data were analyzed using content analysis. The findings indicate that scale exercises play a significant role in the development of left-hand positions, intonation, bow control, and overall technical proficiency in beginner violin education. The participants agreed that presenting scale exercises in a systematic and planned manner from the early stages positively contributes to students' technical development. In addition, Mathieu Crickboom's violin method was analyzed in detail within the scope of the study, and the scale examples suitable for the beginner level were evaluated structurally and pedagogically. The Crickboom method was found to provide a solid foundation for beginners due to its position-based progression and systematic approach to bow techniques. As a result of the study, various scale practice suggestions developed for beginner violin students were presented with notated examples and pedagogical explanations. This study aims to serve as a practical guide for violin educators and to contribute to the teaching processes at the beginner level