Gelişimsel kalça displazisine sekonder kalça artrozunda total kalça artroplastisinin pelvik parametrelere ve lomber lordoza etkileri
The effects of total hip arthroplasty (THA) on pelvic parameters and lumbar lordosis in hip osteoarthritis secondary to developmental dysplasia of the hip (DDH)
  1. Tez No: 979873
  2. Yazar: MAHMUT GÖRKEM GÜRÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Kalça Displazisi, Total Kalça Artroplastisi, Pelvik Parametreler, Sagittal Denge, Crowe Sınıflaması, Developmental Dysplasia of the Hip, Total Hip Arthroplasty, Pelvic Parameters, Lumbar Lordosis, Sagittal Balance, Crowe Classification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gelişimsel kalça displazisine (GKD) sekonder artroz nedeniyle tek taraflı total kalça artroplastisi (TKA) uygulanan hastalarda TKA'nın orta-uzun dönem spinopelvik sagittal dizilim üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: 2015–2022 yılları arasında tek taraflı GKD'ye bağlı artroz nedeniyle TKA yapılan 187 hastadan, kriterleri karşılayan 47'si çalışmaya dahil edildi. Hastalar Crowe sınıflamasına göre gruplandırıldı: 27 hasta tip 1–2 (Grup A), 20 hasta tip 3–4 (Grup B). Ortalama yaş 47 (18–70) ve ortalama takip süresi 3,4 yıl idi. Preoperatif ve son kontrollerde çekilen ayakta lateral grafiler üzerinden lomber lordoz, sakral slope, pelvik tilt, pelvik oblisite ve pelvik insidans ölçümleri yapıldı. Klinik değerlendirme için bel ve kalça VAS, Back Pain Index, Oswestry ve Harris Kalça Skorları kullanıldı. Bulgular: Grup B'de pelvik tilt postoperatif olarak anlamlı şekilde azaldı (25°→13°, p=0,04); diğer parametrelerde anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Tüm gruplarda bel ve kalça VAS değerleri anlamlı azalırken, fonksiyonel skorlar belirgin şekilde iyileşti (p=0,0001). Spinopelvik parametreler arasında pozitif korelasyon, bu parametrelerle VAS skorları arasında negatif korelasyon bulundu (p<0,05). Sonuç: GKD'ye sekonder artrozda uygulanan TKA, özellikle Crowe tip 3–4 olgularda artmış pelvik anteversiyonu düzeltmekte, ancak lomber lordozu değiştirmemektedir. Buna rağmen tüm hastalarda ağrı ve fonksiyonel iyileşme belirgindir. Pelvik insidansın stabil kalması, TKA sonrası spinopelvik dengenin korunmasında belirleyici bir parametre olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of total hip arthroplasty(THA) on sagittal alignment of the lumbosacral spine and pelvis in patients with hip osteoarthritis secondary to developmental dysplasia of the hip(DDH) during mid- to long-term follow-up. Methods: Between 2015 and 2022, 47 of 187 patients who underwent unilateral THA for DDH met inclusion criteria.According to the Crowe classification, 27 patients with Type 1–2 were assigned to Group A and 20 with Type 3–4 to Group B. The cohort included 39 females and 8 males (mean age 47 years, range 18–70) with a mean follow-up of 3.4 years. Pre- and postoperative standing lateral radiographs were analyzed for lumbar lordosis, sacral slope, pelvic tilt, pelvic obliquity, and pelvic incidence. Clinical evaluation included low-back and hip VAS, Back Pain Index, Oswestry Disability Index, and Harris Hip Score. Results: Group B showed a significant postoperative reduction in pelvic tilt (25°→13°, p=0.04). Other radiologic parameters showed no significant differences (p>0.05). Across groups, low-back and hip VAS decreased, and functional scores improved significantly without intergroup differences (p = 0.0001). Positive correlations existed among spinopelvic parameters, while negative correlations were found between these parameters and VAS scores (p<0.05). Conclusion: THA corrects excessive pelvic anteversion in Crowe Type 3–4 hips, whereas lumbar lordosis remains unchanged. Despite minimal radiologic change, pain and function improved markedly. Pelvic incidence remained a stable spinopelvic parameter after THA for DDH-related osteoarthritis.