Orhan Veli'nin“Bütün Şiirleri”adlı şiir kitabının dilbilimsel incelemesi
The linguistic analysis of Orhan Veli's“Bütün Şiirleri”
- Tez No: 979898
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Derin Yapı, Bütün Şiirleri, Yapısal Tahlil, Orhan Veli, Deep Structure, Bütün Şiirleri, Structural Analysis, Orhan Veli
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
Özet
ÖZET ORHAN VELİ'NİN“BÜTÜN ŞİİRLERİ”ADLI ŞİİR KİTABININ DİLBİLİMSEL İNCELEMESİ Akyol, Meral Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Yeni Türk Dili Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut Tok (Eylül 2025), X+247 sayfa İncelememizde Yapı Kredi Yayınları tarafından, Haziran 2005'te 11. baskısı yapılan“Bütün Şiirleri”adlı kitabı esas aldık. Kitap 12 bölümden oluşmaktadır. 1231 cümle yer almaktadır. Her bölüm kendi içerisinde numaralandırılmıştır. İncelediğimiz metin, bölümlere ve cümlelere göre numaralandırılarak verilmiştir. Tezimizin giriş bölümünde çalışmamızda izlediğimiz yol ve yöntem, dayandırdığımız temeller ve çalışma planımız hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde dünyada ve ülkemizde yapılan dilbilim ve şiir dili üzerine yapılan çalışmalar ile Bütün Şiirleri adlı eser hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde 1231 cümle yapısal bakımdan tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde cümleleri oluşturan ögelerin derin yapıları incelenmiştir. Ögeleri oluşturan unsurlar belirlenip tasnif edilmiştir. Dördüncü bölümde ise yapılan tahlil ve tasnifler tablolaştırılarak sayısal veriler ile sonuç ve değerlendirme yapılmıştır. Son olarak çalışmamızda yararlanılan kaynaklara yer verilmiş, çalışmamız öz geçmiş ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LINGUISTIC ANALYSIS OF ORHAN VELİ'S“BÜTÜN ŞİİRLERİ”Akyol, Meral Department of Turkish Language and Litarature Field of New Turkish Language Master's Thesis Thesis Advisor: Prof. Dr. Turgut Tok (September, 2025), X+247 pages In our study, we based our work on the book Bütün Şiirleri (Collected Poems), published by Yapı Kredi Yayınları, 11th edition, June 2005. The original text in the book consists of 12 sections and contains 1231 sentences. Each section is numbered within itself. The analyzed text was presented, numbered according to its sections and sentences. In the introduction of our thesis, we provided information about the method and approach we followed in our study, the foundations on which we relied, and our research plan. In the first chapter, studies on linguistics and the language of poetry both in the world and in our country were discussed, along with information about the work Bütün Şiirleri. In the second chapter, the 1231 sentences were structurally analyzed based on linguistics. In the third chapter, the deep structures of the sentence elements were examined. The components forming the elements were identified and classified. In the fourth chapter, the analyses and classifications were tabulated, and results and evaluations were presented through numerical data. Finally, in the sources used in our study were listed, and our work was concluded with a curriculum vitae.