E-ticaret arayüz tasarımının tüketici davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi (bir uygulama örneği)
Examining the impact of e-commerce interface design on consumer behavior (a case study)
  1. Tez No: 979897
  2. Yazar: ECEM TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret Web Site Tasarım, Kullanıcı Arayüzü (UI), Kullanıcı Deneyimi (UX), Tüketici Davranışı, Web Arayüz Tasarımı, E-commerce Website Design, User Interface (UI), User Experience (UX), Consumer Behaviour, Web Interface Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Değişen ve gelişen teknoloji dünyasında, insan hayatına ve alışkanlıklarına etki eden birçok yenilik olduğu açıkça görülmektedir. E-ticaret, tüketici olan insanların alışkanlıklarına etki eden bu yeniliklerden bir tanesidir. Sağladığı imkanlar ve kolaylıklar nedeniyle e-ticaret web sitelerinin varlığı tüketici hayatında önemli bir yer edinmiştir. Bu bağlamda e-ticaret web sitesinin; kullanıcı arayüz (UI) tasarımı, kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı, site işlevselliği ve görsel etkisi tüketiciyle verimli bir etkileşim oluşturulabilmesi açısından oldukça önemli bileşenlerdir; ancak bu bileşenlerin, tüketicilerin algı ve davranışlarıyla beraber ele alınması, e-ticaret web arayüz tasarımının kullanılabilirliği ve sürekliliği açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bu araştırmada, katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve gelir durumunu içeren demografik değişkenlerinin e-ticaret arayüz tasarımı algı ve davranışları, nicel araştırma yöntemi kapsamında betimsel istatistik yöntemiyle analiz edilmiştir. Literatür taraması ile konu başlıkları irdelenmiş, 113 katılımcıya uygulanan anket doğrultusunda veriler incelenmiş, tasarım ilke ve ögelerine bağlı kalınarak belirlenen X firması için alternatif bir e-ticaret arayüz tasarımı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the ever-changing and evolving world of technology, it is clear that there are many innovations that affect human life and habits. E-commerce is one such innovation that has influenced the habits of consumers. Due to the opportunities and conveniences it offers, e-commerce websites have become an important part of consumer life. In this context, the user interface (UI) design, user experience (UX) design, site functionality, and visual impact of an e-commerce website are crucial components for creating an effective interaction with consumers; however, considering these components alongside consumers' perceptions and behaviours plays a critical role in the usability and sustainability of e-commerce website interface design. In this study, demographic variables including participants' gender, age, education level, and income status were analysed using descriptive statistical methods within the scope of quantitative research to examine their perceptions and behaviours regarding e-commerce interface design. The subject headings were examined through a literature review, the data was analysed based on a survey conducted with 113 participants, and an alternative e-commerce interface design was prepared for Company X in accordance with the design principles and elements.