Lozan Antlaşması sürecinde yaşanan tartışmalar
Discussions during the Lozan Treaty process
  1. Tez No: 979909
  2. Yazar: KENAN KARAGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ KAAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İtilaf Devletleri, Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Lozan, Ali Şükrü Bey, The Allied Powers, Mustafa Kemal Pasha, the Grand National Assembly of Türkiye, Lausanne, Mr. Ali Şükrü
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Lozan Antlaşması Sürecinde Yaşanan Tartışmalar I. Dünya Savaşı'nın sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan kısa bir zaman sonra İtilaf Devletleri Türk topraklarını işgal etmeye başlamıştır. İşgallerden sonra Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinde başlayan milli mücadele zaferle sonuçlanmıştır. Türkiye'nin başarısı ve İtilaf Devletleri'nin kendi aralarındaki anlaşmazlıkların sonucunda, İtilaf Devletleri barış anlaşması yapmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi ile görüşmeye başlamıştır. İtilaf Devletleri'nin TBMM Hükümeti'ni Lozan'da yapılacak olan görüşmelere davet etmesiyle birlikte mecliste iktidar muhalefet çatışması başlamıştır. Milli mücadele döneminde birlik ve beraberlik içinde olan meclis, Lozan süreciyle birlikte iktidar muhalefet çekişmesine sahne olmuştur. Lozan'a gönderilecek heyetin seçimiyle başlayan çekişme, antlaşma maddelerinin mecliste görüşülmesi ile devam etmiş, muhalif grubunun önemli isimlerinden Ali Şükrü Bey'in öldürülmesi ile zirve yapmış ve son olarak milletvekili seçimlerinin yenilenmesi ile iktidar muhalefet çekişmesi son bulmuştur. Seçimlerin yenilenmesi kararının alınmasından sonra Lozan görüşmeleri tekrardan başlamıştır. İkinci Lozan görüşmeleri sonucunda müttefiklerle antlaşma sağlanmış ve antlaşma Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmuştur. Yenilenen milletvekili seçimlerinden sonra meclise sunulan Lozan Antlaşması oy çokluğu ile kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dıscussıons Durıng The Lozan Treaty Process Shortly after the signing of the Mondros Armistice Agreement at the end of World War I, the Allied Powers began occupying Turkish territories. Following the occupations, the national struggle led by Mustafa Kemal Pasha ended in victory. As a result of Türkiye's success and the disagreements among the Allied Powers themselves, the Allied Powers began negotiations with the Turkish Grand National Assembly to conclude a peace treaty. With the Allied Powers inviting the Grand National Assembly Government to the negotiations in Lausanne, a conflict between the ruling party and the opposition began in the assembly. The assembly, which had been united during the national struggle, became the scene of a power struggle between the ruling party and the opposition during the Lausanne process. The conflict, which began with the selection of the delegation to be sent to Lausanne, continued with the discussion of the treaty articles in the Assembly, peaked with the assassination of Mr.Ali Şükrü, one of the important figures of the opposition group, and finally ended with the renewal of the parliamentary elections. After the decision to hold new elections was made, the Lausanne kenan bey negotiations resumed. As a result of the second Lausanne negotiations, an agreement was reached with the allies and presented to the Grand National Assembly of Türkiye. After the renewed parliamentary elections, the Lausanne Treaty presented to the assembly was accepted by a majority vote.